Premijer Andrej Plenković danas je u saboru podnio godišnje izvješće o radu svoje vlade. Najzvučnije iz Plenkovićeva govora je povećanje minimalne plaće koje kreće od 1. siječnja, a premijer je sada rekao o kojem će se iznosu raditi. 

Foto: hr-vjesnik

Plenković je najavio da će od siječnja minimalna neto plaća biti povećana za 350 kuna, s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto. Vlada će odluku o tome donijeti u četvrtak, najavio je.

“Raste roditeljska naknada, uvodi se očinski dopust”

Naglasio je kako tim značajnim povećanjem od 10.3 posto za 51.000 zaposlenih vlada minimalnu plaću prvi put podiže iznad 50 posto prosječne neto plaće i iznad 60 posto neto medijalne plaće.

Prije pet godina, podsjetio je, minimalna je plaća iznosila 38 posto od prosječne.

Osim povećanja minimalne plaće, Plenković je najavio i da će se povećati iznos roditeljske naknade s 5654 na 7500 kuna za zaposlene i samozaposlene roditelje.

“Uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće”, najavio je premijer.

Podsjetimo, uvođenje obaveznog očinskog dopusta, odnosno 10 radnih dana plaćenog dopusta koje će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja djeteta, najavljeno je početkom ovog mjeseca. Vlada ga je obavezna uvesti zbog Direktive Europske unije o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi.

Po ovoj Direktivi očinski dopust se mora uvesti najkasnije do 22. kolovoza 2022. godine.

Rast će i studentske satnice koje će od iduće godine iznositi 29 kuna i 29 lipa, u odnosu na sadašnjih 26 kuna i 56 lipa.

“Pred Hrvatskom je ključan izazov”

Naglasio je i kako je pred Hrvatskom “ključan izazov” razvojnog desetljeća pred nama. Imamo više sredstava nego ikada da nadoknadimo ono što su druge države radile ranije i da Hrvatska bude što razvijenija i snažnija, a da proces demografske revitalizacije bude veliki, krovni projekt cijeloga društva, poručio je premijer.

Svoje izvješće za proteklu godinu predstavio je kroz pet stupova: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

Podsjetio je kako su proteklu godinu, prvu u drugom mandatu vlade, obilježila dva vala pandemije covida, a pandemija nas je već stajala 35 milijardi kuna, odnosno petinu proračuna. 

Tu su godinu obilježili i razorni potres na Baniji, pad BDP-a, rekordni porast cijena energenata…

“Vlada gradi solidarnu i pravednu zemlju”

Ipak, bila je to i godina u kojoj smo snažnim mjerama uspjeli očuvati radna mjesta, spriječili val stečaja i imali najveći broj zaposlenih u zadnjih 13 godina, kazao je premijer.

Naglasio je da, svjesna svih izazova, vlada gradi solidarnu i pravednu zemlju, a politikom modernog suverenizma koristi sve snažniji položaj Hrvatske u Europi i svijetu radi ostvarivanja nacionalnih interesa i podizanja kvalitete života naših građana.

Plenković je najavio da će u idućim godinama vlada poseban naglasak staviti na demografsku revitalizaciju, kako bi Hrvatska postala vitalnije društvo koje ima budućnost.

Autor: M.M.