Izvor slike: Tportal.hr

Premijer Plenković na počeku sjednice pozvao je građane na disciplinu i strpljivost i na povjerenje svim sastavnicama vlasti i struci koja je ključna u borbi s pandemijom. Naše odluke se temelje na procjenama onih koji su živote posvetili borbi protiv pandemije, rekao je Plenković.

Ključna poruka je da država i Vlada povlače poteze kojima jasno kažemo – u ovoj krizi stat ćemo iza hrvatskog radnika i hrvatskog gospodarstva, rekao je Plenković.

“Trenutno se s ovom epidemijom borimo metodologijom ranijih stoljeća, odvajanjem zaraženih od zdravih, to je jedina metoda koja sada daje rezultate”, rekao je i dodao da “puno bogatije zemlje nemaju ovakve rezultate kakve ima Hrvatska.”

“Apeliram na temeljno načelo, a to je načelo solidarnosti. Svi skupa, bilo u privatnom ili javnom sektoru, biti svjesni da teret moramo iznijeti solidarno. To će zahtijevati odricanja od svih”, rekao je Plenković.

S jučerašnjeg predstavljanja mjera poznato je da će Vlada povećati državnu potporu za radnike u pogođenim poduzećima, njih 400 tisuća, sa sadašnjih 3250 na 4000 kuna počevši od travnja, a država će platiti i doprinose za te radnike.

Također, Vlada je izašla ususret poduzetnicima i pristala na njihove zahtjeve za otpisom poreznih davanja i doprinosa, i to za ona poduzeća koja imaju promet manji od 7,5 milijuna kuna – što je 93 posto svih poduzetnika u Hrvatskoj  – uz uvjet da su im prihodi pali za više od 50 posto. Za ona poduzeća kojima je pad prihoda između 20 i 50 posto omogućit će se odgoda i 24-mjesečna obročna otplata davanja, a za one kojima su prihodi zbog epidemije pali za 20 posto, premijer Plenković je rekao da su „dovoljno čvrsti da iznesu krizu“.

Isto tako, Vlada novim paketom pomoći predviđa i odgodu plaćanja PDV-a po naplaćenom izdanom računu.

Predviđena je i pomoć epidemijom najpogođenijem sektoru – turizmu, za što se ide u izmjene niza zakona, a detalje će na današnjioj sjednci Vlade iznijeti resorni ministar Gari Cappelli.

Dio mjera Vlada će odmah usvojiti, a dio koji se tiču izmjena zakona uputiti će Saboru po hitnoj proceduri.