Izvor slike: Hia

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici vlade predložio tri faze ublažavanja restrikcija i napomenuo da ovo što ćemo danas predstaviti mora ići uz stroge mjere.

Onda je krenuo pričati o koronavirusu. Podsjetio je da su prošla gotovo dva mjeseca od pojave.

“Danas se to proširilo na cijeli svijet, pola stanovništva živi u uvjetima smanjenog kretanja. Broj zaraženih skočio je s 80.000 na preko dva i pol milijuna”, rekao je Plenković.

“Jučer je u SAD-u umrlo 2800 ljudi, to je više nego u napadu na WTC. Do kraja idućeg tjedna broj umrlih Amerikanaca mogao bi premašiti broj poginulih u Vijetnamskom ratu”, rekao je Plenković.

“Europa je najpogođenija”, dodao je rekavši da je 60 posto ukupnih umrlih iz Europe.

“Kod nas je epidemiološka situacija pod kontrolom. Unatoč manjim oscilacijama, trend je zadnja dva tjedna u opadanju”, rekao je. Kaže da ni u jednom trenutku broj novozaraženih nije bio preko 100.

“Koeficijent koji mjeri koliko jedna osoba zarazi drugih pao je ispod jedan. Danas je on ispod 0,8, a bio je 2,5. Zbog toga postepeno možemo pokrenuti niz društvenih i ekonomskih aktivnosti. Ali to ne znači da se možemo odmah vratiti na staro”, rekao je.

“Ovaj virus zahtjeva budnost svih nas”, dodao je.

Predstavio tri faze ublažavanja mjera

“Ovo što ćemo danas predstaviti mora ići uz stroge mjere.” poručio je premijer Plenković.

1. faza počinje u ponedjeljak 27.4. 

U prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, omogućit se se rad svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija i sl.

Od ponedjeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Omogućuju se i treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

2. faza, 4. svibnja

Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, ako se prva pokaže uspješnom i ne pogorša li se epidemiološka situacija, a ona bi uključivala dozvolu rada javnog zdravstvenog sustava u punom obujmu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, te rad privatnika.

Dozvolio bi se i rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

11. svibnja, 3.faza:

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, od kada bi se omogućilo okupljanje deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućio bi se i rad trgovačkih centara kao i rad vrtića i osnovnih škola od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela kao i rad s djecom s teškoćama, koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti bi pak od toga datuma mogli na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama.

Od 11. svibnja uvele bi se i međužupanijske prijevozničke linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, a bio bi omogućen i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Dozvolio bi se i rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima, samo za korisnike smještaja te rad nacionalnih parkova i parkova prirode te bi se proširili uvjeti za izdavanje e-propusnica.

I dalje traje zabrana javnih okupljanja

Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora.

Nastavlja se i obveza poslodavaca da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

Plenković je dodao da se nastavlja zabrana javnih okupljanja.

“Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji”, rekao je.

“HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnosniti na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama”, rekao je.

Državna matura u lipnju

“Državna matura, kako smo donijeli preporuku, bit će od 8. do 29. lipnja”, rekao je.

Mise od 2.5.

“Odlučili smo da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2.5.”, rekao je.

“Od 2. svibnja bit će dozvoljena vjerska okupljanja. Za što se će se izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa”, rekao je Plenković.

“Na kraju želim kazati da smo pokazali da nam je prioritet zaštita života i zdravlja. Isto tako, naš je zadatak da omogućimo funkcioniranje gospodarstva. Mjerama smo omogućili zadržavanje radnih mjesta. Već od idućeg tjedna mnogi će reaktivirati svoje djelatnosti”, rekao je.

O otvaranju granica

“Vjerujem da ćemo naučiti živjeti s ovim virusom. S našim partnerima u Europi ćemo pronalaziti rješenja. Pa ćemo doći u poziciju da idemo i prema otvaranju granica. Pronalazimo u sljedećim tjednima rješenja koja će biti zajednički dogovorena i sigurna”, rekao je.

Mjere su jednoglasno usvojene.

AUTOR: Index.hr