Izvor slike: ePodravina (screenshot)

Premijer Andrej Plenković s ministrima i suradnicima sudjelovao je u utorak u Koprivnici na Večernjakovoj konferenciji Hrvatska kakvu trebamo, a dočekao ga je čelnik Podravke i Hrvatske udruge poslodavaca Marin Pucar, koprivničko-križevački župan Darko Koren, HDZ-ov saborski zastupnik Darko Sobota te SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Govorilo se o poreznoj politici i općenito ulozi Vlade u podizanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Premijer se osvrnuo i na mjere koje je njegova Vlada donijela u borbi protiv pogubnog utjecaja epidemije koronavirusa na gospodarstvo.

“To je najveća kriza s kojom se Hrvatska ikad suočila, ali nije se dogodio drastičan rast broja nezaposlenih. To znači da su mjere bile snažne, pravodobne i cjelovite.

Dosad je uloženo 6,3 milijardi kuna u spas gospodarstva, očuvano je oko 600.000 radnih mjesta u oko stotinu tisuća poduzeća. Za plaće i očuvanje radnih mjesta ove ćemo godine dati milijardu eura.

Hrvatska kakvu trebamo je Hrvatska koja je sigurna, otporna na krize, makroekonomski stabilna, koja je riješila probleme ekonomske tranzicije i stalno podiže konkurentnost”, istaknuo je Plenković.

Izvor slike: ePodravina (screenshot)

Marin Pucar priznao je kako se dobro reagiralo na krizu i očuvanje radnih mjesta.

“Iduće godine čekujemo pet do sedam posto rasta BDP-a i to bi trebao biti poticaj da se kriza što prije prebrodi do kraja. Osobna potrošnja je generator tog rasta i dobro je da se smanjuje porez na dohodak.

No, gospodarstvenici očekuju i poticaj za sektore koji će biti generatori rasta idućih godina. Neka nam uspjesi Infobipa i Nanobita budu primjer za novi model funkcioniranja”, naveo je Marin Pucar.

Na konferenciji su, među ostalim, sudjelovali potpredsjednici Vlade Zdravko Marić i Tomislav Ćorić te brojni gospodarstvenici koji su govorili o svojim iskustvima i prijedlozima za povećanje konkurentnosti nacionalnoga gospodarstva.

AUTOR: HR-vjesnik