Izvor slike: Jutarnji list

Premijer Andrej Plenković položio je u srijedu, u povodu 29. obljetnice raketiranja Banskih dvora lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade, ističući da je to bio prekretnički trenutak jer je Hrvatski sabor iste noći izglasao neovisnost i prekinuo sve veze s bivšom državom.

„Danas je 29. obljetnica raketiranja Banskih dvora, 7. listopada 1991. godine kada su avioni JNA pokušali likvidirati predsjednika Tuđmana i tadašnje hrvatsko vodstvo, a i predstavnike Republike Hrvatske u tadašnjim još uvijek saveznim institucijama”, rekao je premijer novinarima.

Taj trenutak, dodao je, bio je prekretnički zbog toga što je Hrvatski sabor dan nakon toga, odnosno iste noći izglasao neovisnost i prekinuo i u formalno-pravnom smislu, nakon odluke od 25. lipnja 1991., sve ustavno-pravne veze s bivšom državom.

„Zato je važno da se prisjetimo i ovog dana i žrtve koja je tada nastradala, a isto tako i sutrašnjeg Spomendana Hrvatskog sabora jer je to jedna od najključnijih odluka koja je donosena u posebnim okolnostima u dvorani, u podrumu Ine prije 29 godina”, zaključio je premijer.

Izvor slike: Jutarnji list

Premijer je komentirao i situaciju u SDP-u u kojoj je Klub zastupnika te stranke odbio podržati kadrovska rješenja koje je predložio novi predsjednik stranke Peđa Grbin pa je Predsjedništvo preuzelo ovlasti Kluba i poslat će to u Sabor na izglasavanje.

– To je kontinuitet. Prije 3-4 godine kada je prethodni predsjednik dao ostavku imali su isti scenariji, a sada je i ovaj promijenjen i imaju isti scenarij. Ja im želim sve dobro kao što sam u čestitci kazao – poručio je Plenković i dodao kako je Grbinu poslao čestitku u obliku pisma.

– Mi im čestitamo, mi smo pristojni, ne zaboravljamo to – kazao je premijer.

AUTOR: HR-vjesnik