PREDSJEDNIK hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao danas da “ne treba kreirati paniku” vezano uz rate kredita i kamate te dodao da mu nije jasno kako je ta tema postala aktualna.

Foto: hr-vjesnik

“Cilj političkih nastupa onih koji imaju nekakav šešir na glavi, nekakvu važnu dužnost je taj da govore istinu i signaliziraju neke teme, ali isto tako nije da kreiraju nekakvu paniku u javnosti koja bi trebala izazivati zabrinutost građana. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna kroz te njegove nastupe”, rekao je Plenković novinarima zamoljen za komentar upozorenja guvernera HNB-a Borisa Vujčića da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope, mogle rasti od 10 do čak 20 posto, ali da je to vrlo malo vjerojatno.

Dodao je i da je Vujčićeva zamjenica Sandra Švaljek danas rekla kako Europska središnja banka ne kani dirati u kamate još dvije godine.

“Ne moramo skakati na prvu loptu, treba samo smireno raditi dalje”, poručio je Plenković je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te saborskog Kluba HDZ-a.

“Buncati u oporbi je jedno, a donositi odluke nešto sasvim deseto”

Zamoljen da komentira potez zagrebačke Gradske uprave koja je za preuzimanje i oporabu biootpada odabrala tvrtku Petra Pripuza i je li time gradonačelnik Tomislav Tomašević pogazio jedno od svojih temeljnih predizbornih obećanja, Plenković je rekao kako “cijela politička platforma Možemo svakoga dana u svakom pogledu sve više shvaća što znači transformirati se iz NGO-a i aktivista u stranku”.

“Buncati u oporbi je jedno, a preuzimati odgovornost i donositi odluke nešto sasvim deseto. Naučiti će kroz mandat. Neka zagrebačka vlasti objasni građanima zašto ne može ispuniti obećanja “, rekao je Plenković dodavši da će Zagrebu pomagati u svim aspektima. 

Vezano uz uredbu Vlade da se ograniči cijena goriva i negodovanje pojedinih tvrtki za distribuciju nafte oko ograničavanja cijene premium goriva, predsjednik HDZ-a kratko je poručio: Nisu to tako slabašne kompanije da ne mogu na svojim plećima izdržati mjesec dana ovo što smo mi donijeli.

“Oporbi želimo sreću u njihovoj zaljubljenosti”

Plenković je, na pitanje očekuje li u Saboru i ovaj tjedan akciju oporbe vezano uz izbor glavnog ravnatelja HRT-a, odgovorio kako je to i ranije nazvao “događanjem naroda” i “cirkusom”.

“Ta homogenizacija, ljubav, jedinstvo i privrženost između (Zlatka) Hasanbegovića i (Sandre) Benčić, između (Nikole) Grmoje i (Domagoja) Hajdukovića, ili između (Peđe) Grbina i (Marijane) Puljak – to je ljubav koja cvate i razvija se. Mi im želimo svu sreću u toj zaljubljenosti”, kazao je.  

Drži da je takav “spoj krajnje desnih i lijevih” odigrao istu takvu vrstu utakmice u izborima kada su zajednički radili na tome da Kolinda Grabar-Kitarović ne obnovi svoj predsjednički mandat. 

“Šveb je imao najbolji program i ideje za budućnost HRT-a”

Smatra i da je kandidat za tu funkciju Robert Šveb imao najbolji program i ideje za budućnost HRT-a, a podsjetio je da se ravnatelj HRT-a bira sukladno zakonu koji datira iz vremena SDP-a.

Komentirajući izjave bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Krunislava Olujića koji je izbor Radovana Dobronića ocijenio Plenkovićevim porazom, odgovorio je da je Olujić “inače briljantan analitičar i pravnik te ga jako cijene u pravničkim krugovima”. Istaknuo je da je Dobronić dobio povjerenje parlamentarne većine i HDZ-a i ima kvalifikacije potrebne za tu funkciju, da je čovjek od integriteta te mu je zaželio uspjeh. 

“Želimo da sva tri naroda u BiH budu istinski ravnopravni”

Komentirajući izjavu ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana o zabrinutosti zbog razvoja političke situacije u BiH, Plenković je rekao kako ne bi smjelo dolaziti do situacije da jedan narod drugome bira predstavnika u predsjedništvu te zemlje. Istaknuo je kako želimo da se postigne dogovor koji će omogućiti da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu istinski ravnopravni a ne da se jedan narod osjeća kao da je u podređenom položaju.    

Predsjednik HDZ-a rekao je da su na sjednici, uz ostalo, razgovarali o okončanju ove faze unutarstranačkih izbora i čestitali svima koji su na njima dobili povjerenje članova stranke. Naveo je i da je na jučerašnje izbori za predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a, te u Gradu Zagrebu za predsjednike i potpredsjednike organizacija HDZ-a 17 gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba izašlo 27 posto članova. Dodao je i da će se drugi krug izbora za lokalne čelnike održati 24. listopada u Glini, Sunji i Županji.

“HDZ će podmiriti račun kad i službeno dobije presudu” 

Vezano uz presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media rekao je da će HDZ, kada i službeno dobije presudu, podmiriti potrebni novčani iznos u državni proračun.   

Autor: M.M.