PREDSJEDNIK Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da je proces unutarstranačkih izbora u HDZ-u, na kojima se biraju vodstva općinskih, gradskih i županijskih organizacija, demokratski i transparentan. 

“Svatko tko je htio mogao se kandidirati, proces je transparentan i demokratski, svi koji su htjeli sudjelovati, mogli su. Ne vidim nikakvu primjedbu da je relevantna, da se nešto ne odvija sukladno demokratskim standardima u stranci”, kazao je Plenković koji je danas glasao na redovitim unutarstranačkim izborima.

Izrazio je nadu da će lokalne organizacije HDZ-a u kojima se biraju predsjednici i potpredsjednici, doprinijeti radu lokalne zajednice kao i nacionalnoj politici HDZ-a.

U nedjelju više od 200 tisuća članova stranke po načelu, jedan član – jedan glas, na 567 biračkih mjesta biraju predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija HDZ-a, a ukupno se natječe 658 kandidata. 

Plenković: Neka guverner HNB-a objasni izjavu o rastu rata kredita

Plenković je u nedjelju komentirao upozorenje guvernera HNB-a Borisa Vujčića u intervjuu Novom listu da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, ali je dodao i da je to vrlo malo vjerojatan scenarij.

“Ne znam, nisam gledao taj njegov intervju, neka on sam to malo objasni. Koliko sam shvatio, to je bilo nekakvo potpitanje ‘eventualno, možda, u slučaju’. Ako nešto misli o tome, neka nam priopći”, poručio je Plenković i dodao da građani ne moraju “na prvi balun lupati najžešće”.

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, koji se danas obilježava, Plenković je ustvrdio i da je vlada u Nacionalnoj razvojnoj strategiji rekla da mora napraviti sve da se smanji broj osoba koje u Hrvatskoj žive na rubu siromaštva i u siromaštvu. 

“To je još uvijek prevelik broj, on je iznad 20 posto, mislim da ga kao članica EU moramo smanjivati, ne samo kroz socijalnu politiku nego i kroz politiku koja omogućuje rast plaća i opće ozračje u društvu gdje ljudi imaju jednake šanse”, istaknuo je i dodao da će politika vlade ići u tom smjeru i u naredne tri godine. 

Smatra da su napreci, koji su napravljeni u posljednjih pet godina u borbi protiv siromaštva, vidljivi.

“Oni možda nisu toliki koliki bismo mi htjeli, niti kako bi građani očekivali, ali u svakom slučaju, sve što radimo, radimo na tome da se u Hrvatskoj živi bolje”, ustvrdio je.

Podsjetio je i da je zato vlada u najvećoj socijalnoj, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi osigurala sredstva za razvoj, a da bi bilo pitanje koliki bi bio postotak siromašnih da nisu intervenirali kroz mjere za održavanje radnih mjesta. 

Na pitanje o istrazi u slučaju policijskog nasilja prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, Plenković je ponovio taj događaj nije politika vlade, MUP-a ni policije, nego je izoliran slučaj. Rekao je i da će se učiniti sve da se ništa slično više ne ponovi.

Vujčić: Rate kredita nekima bi mogle porasti i za 20 posto

Podsjetimo, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić komentirao je jučer za Novi list rast cijena nekretnina u Hrvatskoj.

“Cijene stambenih nekretnina tek su nedavno nadmašile razinu iz 2008. godine i još uvijek su blago iznad razina koje su utemeljene na ekonomskim fundamentima. Ali stupanj precijenjenosti se povećao u pandemiji i nastavlja rasti. U mjeri u kojoj se kupovine financiraju kreditima, HNB može djelovati kroz regulaciju uvjeta odobravanja kredita”, kazao je.

“Razborite politike kreditiranja važne su jer pridonose stabilnosti tržišta i financijskog sustava, kao i zaštiti samih dužnika, čak i ako ne mogu same zaustaviti napuhivanje cjenovnog balona. Velik dio ovog razgovora posvećen je inflaciji i očekivanjima u pogledu rasta kamatnih stopa.

Taj će preokret najvjerojatnije biti polagan, ali ne može se potpuno isključiti mogućnost da stope rastu brže. Stoga i dužnici s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope trebaju biti spremni za još uvijek ipak malo vjerojatan scenarij da im u kratkom roku rate kredita porastu za 10 ili čak 20 posto”, kazao je Vujčić.

Urednik: redakcija hr-vjesnik