Nakon sastanka s generalima, premijer Andrej Plenković se s Pavlom Miljavcem obratio javnosti. ‘Cilj današnjeg sastanka je bilo da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice. Da doznaju direktno o čemu je riječi. Ovdje nije riječ o optužnicama, one ne postoje. Ovim zamolnicama prekinute su sve radnje od strane tijela u BiH’, kazao je Plenković nakon sastanka. Kazao je da se zamolnice odnose na žrtve u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici, točnije civile. ‘Kaznena djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja.

Foto: hr-vjesnik

Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje’, rekao je Plenković. ‘Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave proučiti opsežnu dokumentaciju, službe će to proučiti i nakon toga ćemo donositi odluke u suglasju svih institucija i zaštiti nacionalne interese i obrambeni i vojni karakter akcije Bljesak, a vodeći računa o interesima i dignitetu generala. Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma koje je RH potpisala”, kazao je Plenković i najavio da će idući sastanak biti nakon što Ministarstvo podnese detaljno izvješće. ‘Legitimnost Bljeska i Oluje nitko ne može dovesti u pitanje, to je ono što je prvo. Što se tiče eventualno drugih postupaka koji bi mogli slijediti, o njima ćemo govoriti. Zauzet ćemo stav koji štiti hrvatske nacionalne interese, zapovjednike i dignitet Domovinskog rata, stav hrvatskih institucija je jedinstven’, rekao je Plenković. ‘Moram reći da su svi generali manje više iznijeli svoj stav i došlo smo do zaključka da je varijanta da to preuzme ministarstvo i da se nakon detaljne analize ponovno nađemo. Jednoglasno su se svi složili. Postoji varijanta A, da jednostavno odbijemo, ali što bi to značilo – Hrvatska bi se riješila problema, a mi bi bili blokirani da se ne mičemo iz Hrvatske. Znamo što smo radili, da niti u jednom momentu nije bilo zapovijedi za granatiranje civilnih ciljeva ili da se radi nešto što je ratni zločin’, rekao je Miljavac.’Mi znamo što smo radili, kako i da nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva. A u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava’, rekao je Miljavac.

Foto: hr-vjesnik

Plenković je još jednom pojasnio da su slanjem zamolnice prekinute radnje u BiH, a upitan hoće li se nastaviti, kazao je: ‘To sve ovisi o odlukama koje će donijeti hrvatske institucije. Onda ćemo vidjeti što će napraviti BiH tijela. ‘Na pitanje zašto je došlo do ovoga, premijer je poručio: ‘Sastanak je posljedica činjenice da je diplomatskim putem uručena zamolnica. Na nama je kao na Vladi da se o ovako ozbiljnoj temi koja se tiče hrvatskih ratnih zapovjednika na izravan i cjelovit način s prisutnošću svih ministara koji su involvirani, predstavi i objasni o čemu je točno riječ. Zašto je do toga sada došlo, o tome ćemo poslije govoriti i komentirati, ali sada ne želim spekulirati i apostrofirati nekoga da je odgovoran’. Na pitanje je li razgovarao i s kime u HDZ-u u BiH, premijer je odgovorio da su stalno u kontaktu, a što oni o tome kažu, rekao je: ‘To ćete pustiti meni’. Na sastanku je bilo osam visokih časnika, rekao je Plenković. Bilo je pozvano njih 11, ali tri se nisu mogla pojaviti.