O cijeni goriva, 50-ak posto je tu različitih davanja državi, znači ima prostora za intervenciju. Hoće li država krenuti u smanjenje tog dijela koji ide njoj?

Premijer Plenković o velikom poskupljenju goriva

Prvo je pitanje cijene plina i struje. Mi smo, kada je riječ o kućanstvima, sigurni što se tiče cijena do početka proljeća. To je dobra i ohrabrujuća poruka za naše sugrađane.

Što se tiče cijene nafte, znate da ona varira na tržištu. I globalno i na mediteranskom tržištu bilježimo rast cijene nafte pa to dovodi do porasta cijene benzina.

U samoj strukturi litre benzina imamo marže, PDV, trošarine. Ministri su dobili zadaću da prate situaciju, cijena se mijenja utorkom, sutra će biti sastanak GSV-a na tu temu, razgovarat ćemo i s našim socijalnim partnerima. Vidjet ćemo kako se situacija bude razvijala i hoće li biti potrebna intervencija. Za to postoje alati, pratimo vrlo detaljno situaciju s cijenama. To je sve na tu temu za danas.

Ima li psihološke granice? Prije je bila 10 kuna…

Nećemo se igrat s tim psihološkim granicama. Ne možemo biti čarobnjaci. Ne znam dokle te cijene mogu ići. Bila je cijena znatno niža i u proteklih godinu dana, pa smo bili i na 7, 8 kuna po litri, tad nitko nije ništa govorio kako ćemo iz trošarina financirati ceste i brojna druga izdvajanja.

Javili su se prijevoznici, traže hitnu reakciju, kažu da je vlada pasivna.

Nije to ništa pasivno. Živimo na slobodnom tržištu, kažem vam, kad su bile osam kuna cijene benzina, nije nitko ništa govorio.

O HRT-u

Ne znam tko je imaginarni netko tko što kaže. Teško mi je govoriti o imaginarnim komentatorima koji govore o cenzuri i autocenzuri na HRT-u vezanoj uz HDZ.

O Zagrebu

Vidimo puno lutanja, nedostatak upravljačkih kapaciteta. To se događa ekipi koja je bila najglasnija kad je bilo riječi o drugima, Sada se nalaze u izazovu, očito lutaju, rade greške. Zagreb je moj grad.

Autor: M.M.