Izvor slike: Tportal

“Štitit ćemo prava hrvatskih branitelja i jačati njihov položaj u društvu”, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljaju programa vladajuće stranke za srpanjske parlamentarne izbore.

Podsjetimo, HDZ je vlast osvojio na krilima prosvjeda branitelja privilegija, koji je započeo u listopadu 2014. godine i trajao sve do pobjede političke opcije koju su zagovarali šatoraši. Plenković je potom izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz 2017. godine ispunio sve njihove zahtjeve, što će do 2025. godine proračun opteretiti za više od 5,5 milijardi kuna. Sada Plenković opet obećava, no novca je puno manje.

Vukovarski heroj i bivši ministar branitelja, a danas europarlamentarac Predrag Fred Matić komentirao je za Index najavu Plenkovića o “jačanju položaja branitelja” naglasivši kako je šef HDZ-a do sada novcem kupovao ljubav i mir ratnih veterana.

Plenković je na taj način u posljednje četiri godine radio na “jačanju digniteta Domovinskog rata”. Sada, kada se zbog koronakrize očekuje značajan pad BDP-a, ostaje pitanje na što je Plenković mislio kada je opet spomenuo jačanje položaja hrvatskih branitelja u društvu.   

“Plenković je imao sreću što je bio premijer u vrijeme debelih krava, kada je bilo novca. On je svoju ljubav – kupio. Medved je bio njegov sindikalni povjerenik koji mu je donosio želje veterana. On je sve te želje ispunio. Zakonom iz 2017. godine toliko su proširena prava branitelja da u Hrvatskoj nema državljanina koji ne ostvaruje neka prava”, kaže vukovarski heroj i bivši ministar branitelja (SDP) Fred Matić u razgovoru za Index.

Izvor slike: Novi list, Predrag Fred Matić

Europarlamentarac Matić naglašava kako su predsjednici veteranskih udruga ili članovi HDZ-a, ili njihovi simpatizeri, ili čekaju da ih ta stranka aktivira na “daljinski upravljač”.

“Naravno, kada je već tako, onda za posljedicu imate da su četiri godine oni prosvjednici iz Savske šutjeli. Nije ih bilo ni za čuti ni vidjeti u aferama oko Ine, Agrokora, JANAF-a, oko korupcije, zbog čega je iz vlade otišlo gotovo dvije trećine ministara, ili prebjega u saboru. Ništa ih to nije zanimalo. Ništa”, kaže Matić za Index naglašavajući kako takvima odgovora samo to da je HDZ na vlasti te, naravno, novac.

“Ljubav i dignitet se, po njima, izražavaju u novcu. I to je to”, rekao je Matić.

AUTOR: Index.hr