Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je podržao hrvatski ulazak u šengenski prostor i rekao da je Hrvatska provela potrebne reforme za ulazak u eurozonu, što su dva strateška cilja službenog Zagreba u iduće dvije godine.

Foto: hr-vjesnik

“Francuska podupire ulazak Hrvatske u Schengen”, rekao je Macron.

“Kao prvo, Hrvatska je spremna, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja”, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Naglasio je da će ulaskom Hrvatske šengenski prostor biti učinkovitiji. 

Francuski predsjednik Macron i premijer Plenković potpisuju Strateško partnerstvo

Premijer Plenković rekao je da je Hrvatskoj “bitna potpora Francuske na putu u Schengen i eurozonu”.

Kazao je i da je Hrvatska suglasna da se Schengen treba reformirati i tome će “kao buduća članica dati svoj doprinos”.

Hrvatska očekuje da bi pravni postupak donošenja formalne odluke za pristupanje Schengenu mogao početi u prosincu ove godine, tijekom slovenskog predsjedanja EU, a konačna odluka donesena za vrijeme francuskog predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine.

“Kupnja aviona za nas je ‘game changer’. Cijela vojska imat će na raspolaganju avione kakve nitko nema od juga Njemačke pa do Grčke. Možemo biti izvoznici sigurnosti i odvratiti sve prijetnje”, rekao je Plenković.

Macron podržao ulazak u Schengen

“Znam da želite pristupiti eurozoni, da ste proveli potrebne reforme u vezi s tim”, dodao je Macron.

“Posjet francuskog predsjednika Hrvatskoj predstavlja početak nove faze odnosa između Pariza i Zagreba”, rekao je Plenković, nazivajući Macrona “prijateljem”, čemu je francuski predsjednik uzvratio rekavši da je hrvatski premijer “pravi, lucidni partner”.

Plenković i Macron potpisali su nakon razgovora u Banskim dvorima Sporazum o strateškom partnerstvu, koji je sveobuhvatan okvir za jačanje odnosa Hrvatske i Francuske.

Macron s Plenkovićem u ležernoj šetnji centrom Zagreba: Padaju i selfiji, građani im mašu

“Poseban element današnjeg posjeta i nove faze odnosa je potpisivanje kupoprodajnog ugovora o kupnji francuskih Rafalea”, rekao je Plenković nakon što su sporazum potpisali ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

“Na taj način jačamo sposobnosti hrvatske vojske i ratnog zrakoplovstva te dobivamo najmodernije zrakoplove”, naglasio je hrvatski premijer.

Autor: M.M.