Izvor slike: Dalmacija danas

Hrvatska bi mogla dobiti oko 280 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije za pomoć pri obnovi Zagreba nakon potresa, pokazuje neslužbena računica Večernjeg lista koji je od Europske komisije u Bruxellesu doznao da je hrvatska Vlada ondje najavila predaju formalnog zahtjeva za pomoć iz tog Fonda, no iz Vlade nisu željeli reći kada će točno aplicirati za pomoć ni koji iznos će tražiti.

Osam je tjedana prošlo od potresa, a pravila Fonda solidarnosti EU kažu da se zahtjev za pomoć treba poslati unutar 12 tjedana.

“Hrvatska Vlada najavila je za Večernji list da namjerava predati zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti Europske unije, ali nikakav formalan zahtjev zasad nismo dobili i ne znamo kada ćemo”, odgovorili su Večernjem listu iz Europske komisije.

U ovoj godini Fond solidarnosti EU ima 800 milijuna eura za raspodjelu svim državama članicama za pomoć nakon prirodnih katastrofa, ali po novome i za pomoć u borbi protiv globalne pandemije novog koronavirusa. COVID-19 natjerao je europske zakonodavce da promijene pravila i omoguće da se novac iz Fonda solidarnosti dijeli i za izvanredne javnozdravstvene situacije, a ne samo za potrese, poplave, požare i slične prirodne katastrofe. No u Komisiji kažu da te nove okolnosti s koronavirusom ne znače da u Fondu neće biti novca za pomoć Hrvatskoj nakon potresa u Zagrebu.

Na koliki iznos Hrvatska može računati? Pravila kažu da Fond solidarnosti EU može sufinancirati oko pet posto ukupne štete od zagrebačkog potresa. Jer, 2,5 posto udio je sufinanciranja tog Fonda za iznose štete do određenog praga (taj je prag za Hrvatsku 303 milijuna eura) i šest posto udio je sufinanciranja tog Fonda za štete iznad tog praga. Prema izjavi koju je ministar graditeljstva Predrag Štromar dao krajem travnja, najrealnija procjena štete od potresa u Zagrebu kreće se oko 42 milijarde kuna. Pet posto od tog iznosa je 2,15 milijardi kuna, odnosno oko 280 milijuna eura.

Predujam bi se mogao isplatiti odmah nakon predaje zahtjeva, piše Večernji list. 

AUTOR: RTL