Izvor slike: Otvoreno.hr

Dok građani čekaju kad će biti objavljena lista svih tvrtki koje su zatražile od države pomoć za isplatu minimalnih plaća, prva na udaru našla se pjevačica Severina za koju se saznalo da je iskoristila pravo na isplatu minimalca. Pjevačica se odmah oglasila i rekla da je pokrenula postupak za obustavu postupka i da neće koristiti ovu mogućnost.  

Ovu mogućnost iskoristio je Marko Grubnić. Stilist i modni dizajner vezan je poslovno uz mnoge estradne umjetnike, a u posljednja dva mjeseca estrada je potpuno obustavila sve aktivnosti. Sigurno je da se ni koncerti, ni kazališne predstave neće tako skoro održati, pa će svim djelatnicima biti vrlo lako dokazati da su imali velike gubitke u poslovanju. 

– S obzirom na to da sam građanin Republike Hrvatske, uredno i redovito plaćam sve doprinose, davanja i poreze sukladno propisanom zakonu – rekao je Marko Grubnić i dodao:

– Zbog situacije s virusom Covid-19 u kojoj je stalo sve poslovanje, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu, i sam sam se našao u okolnostima zbog kojih moj posao, a samim time i prihodi trpe. Upravo zbog toga, a imajući na umu gore navedeno obrazloženje, ostvario sam puno pravo na mjere potpore koje je Vlada Republike Hrvatske omogućila svim poduzetnicima i obrtnicima tijekom ove krize – kaže Marko Grubnić.

Jedan od onih koji je iskoristio mogućnost dobivanja potpore u visini iznosa minimalne plaće je i Mario Valentić. Profesor kineziologije ima vlastiti obrt za rekreacijske djelatnosti i umjetničko stvaralaštvo, što znači da je ovog trenutka njegovo poslovanje svedeno na nulu, pa tako i zarada. 

– Povremeno održavam online treninge, ali to je zanemarivo u odnosu na opseg poslova koje sam obavljao prošle godine u tim mjesecima. Sad dane provodim u šetnjama Medvednicom. Kaže se da nije bogat onaj tko puno ima, nego onaj kome malo treba. A sad u vrijeme korone svi smo shvatili da nam treba jako malo – rekao je Valentić. 

Potporu je zatražio i suvlasnik kazališta ‘Luda kuća’ Rene Bitorajac. Njegovo kazalište poslovalo je iznimno uspješno i karte za sve predstave bile su tjednima unaprijed rasprodane, a onda je početkom ožujka sve stalo. Već dva mjeseca sva kazališta u Hrvatskoj su zatvorena, a riječ je o velikom pogonu i velikim troškovima održavanja. 

A uvjeti za dobivanje minimalca su vrlo jasni. Financijsku potporu Hrvatski zavod za zapošljavanje odobrio je tvrtkama koje nisu otpuštale radnike i kojima je zabranjena djelatnost odlukom Stožera civilne zaštite, kao i svima koji dokažu da im je osjetno smanjena poslovna aktivnost zbog pandemije. Potporu je navnodno tražila i voditeljica Antonija Blaće.