Izvor slike: HR-vjesnik

Najutjecajniji hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu SDP-ovi su “starosjedioci” Tonino Picula i Biljana Borzan iz Europskih socijalista i demokrata te novoizabrani IDS-ov Valter Flego, član liberalne Renew Europe – Obnovimo Europu.

Tako, naime, kaže, godišnje izvješće poznate europske neprofitne organizacije VoteWatch Europe, čije usluge koriste brojni svjetski mediji kao što su Economist, Le Monde, Financial Times i Politico.

Zanimljivo, Plenkovićevih HDZ-ovaca nema na listi, kao ni „novih“ SDP-ovaca Romane Jerković i Predraga Freda Matića. Očekivano, svoje mjesto na listi nisu pronašli ni europarlamentarci bez političkih grupacija Mislav Kolakušić te Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

VoteWatch Europe oblikuje raspravu o politici EU-a pomnom analizom koja proizlazi iz kombinacije velikog broja podataka i detaljnog uvida u politiku. Picula, Borzan i Flego titulu najutjecajnijih zaradili su zbog tzv. indeksa koji mjeri politički utjecaj zastupnika u smislu moći oblikovanja zakonodavstva, osvajanja glasova i oblikovanja debata, te društveni utjecaj u smislu sposobnosti da oblikuju javni diskurs i izgradnje podrške.

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula koordinator je Socijalista i demokrata za vanjske poslove. Izradio je važna izvješća poput godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore te preporuka EU institucijama na Zapadnom Balkanu, dok je Biljana Borzan potpredsjednica Socijalista i demokrata, iskusna europarlamentarka usredotočena na propise o medicinskim proizvodima, zaštiti potrošača i ženskim pravima, stoji u objavi nezavisnog think-tanka. Borzan i Piculi ovo je već treći zastupnički mandat, dok je Flegu tek istekla prva petina prvog mandata.

Što se tiče najutjecajnijih od svih 705 zastupnika koliko ih nakon Brexita ima Europski Parlament, u prvom dijelu 9. saziva prvu poziciju, očekivano drži predsjednik Parlamenta – Talijan David Maria Sassoli. Drugo i treće mjesto zauzeli su predsjednici dviju najjačih grupacija u Parlamentu – Kluba zastupnika Socijalista i demokrata te Kluba zastupnika Europske pučke stranke – Španjolka Iratxe García Pérez i Nijemac Manfred Weber.

AUTOR: Glas Istre