Peternel: Gdje god zagrebete u HDZ-ovoj piramidi, doći ćete do truleži


Igor Peternel iz Domovinskog pokreta bio je gost Newsrooma na N1 televiziji. Na početku se osvrnuo na početak saborskog zasjedanja.

“Dio gdje oporba traži raspravu o Ini je sasvim očekivan i normalan. HDZ-ova piramida od vrha prema dnu, gdje god zagrebete, doći ćete do truleži. Ovo je samo jedan od slučajeva, ali toga smo se već nagledali. Vidimo da se u pravosuđu malo toga događa i da ono kaska. Brojne su afere. HDZ se pod vodstvom Andreja Plenkovića iz jedne svjetonazorske ideološke stranke pretvorio u jednu stranku koja postoji i čije članove povezuje želja za moći i za pristupom novcu”, rekao je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Što se tiče afera u Hrvatskoj, rekao je da je modus operandi uvijek isti. “Događa se spektakularni politički dio, a onda se onaj pravosudni uvijek razvuče. Pitanje je kojim resursima DORH zapravo raspolaže. Procesi se vrlo slabo pripremaju i jako je malo pravednih presuda”, rekao je.

Podsjetio je i na slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera.

“Činjenica je da je Sanader već dosta godina u zatvoru, s prekidima. On je sasvim sigurno drakonski kažnjen ako uzmemo u obzir da je to zapravo sustav koji je modus operandi te stranke. Gdje god zagrebete, doći ćete do istog – do netransparentnosti, korupcije i ovoga što se događa”, rekao je.

Kaže da je u Hrvatskoj moralna odgovornost na vrlo niskim granama. “To dolazi od samog vrha vlasti. Kod nas se s vlasti ne odlazi ni zbog čega”, tvrdi.

O mjerama i plinu

Komentirao je i Plenkovićeve najave o povećanju proizvodnje plina u Hrvatskoj rekavši da nije siguran koliko je to izvedivo.

“Nismo se kvalitetno pripremili na krizu. Vlada je išla s mjerama. Te mjere naizgled izgledaju dobro, ali one su provedbeno vrlo problematične. Kako ćete ograničiti cijene proizvoda? Imate ograničenje cijene pileta, ali jednostavno će doći do nestašice pileta u takvom obliku i dobit ćete nešto drugo. Po meni bi puno bolje bilo da se išlo na ograničenje marži i neke druge mjere”, istaknuo je Peternel.

Autor : redakcija hr-vjesnik