Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović jučer je tijekom rasprave o poduzetničkoj infrastrukturi zatražila objašnjenje o zemljištu na kojem gradi tvrtka Rimac Automobili, a koje joj je, tvrdi, dodijeljeno za iznos manji od jedne lipe po kvadratu mjesečno.

“Rimac Automobilima je građevinsko zemljište od gotovo 200 tisuća kvadratnih metara na sljedećih 69 godina dodijeljeno za 19.934 kune godišnje, što je manje od jedne lipe po kvadratu mjesečno”, kazala je Peović i upitala je li to opravdano. 

Ocijenila je kako je tu riječ o pogodovanju te da na prvom mjestu treba biti interes lokalne zajednice, a ne privatni interes.

Rimac: Nije ok da se laže

Danas joj je odgovorio Mate Rimac. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Oko Campusa i zemljišta oko istog se vodi dosta rasprava pa mislim da bi bilo OK da i ja smijem reći svoj stav.

Kao i uvijek – u redu je preispitati i postavljati pitanja ali mislim da nije OK da se kleveće i laže, bez da se uopće pita drugu stranu. 

Par činjenica:

– Radi se o zemljištu od 200.000 m2 (plavo na slici). Točno 1.000 metara dalje smo upravo kupili* zemljište od 600.000 m2 (3x veće) od Plive za 3M Eura (zeleno na slici) 

– Zemljište na kojem gradimo Campus je (i dalje) u vlasništvu Grada Svete Nedelje

– Rimac Automobili ima pravo građenja na toj čestici uz uvjet da pokrenemo izgradnju u roku od 12 mjeseci, završimo projekt u roku od 36 mjeseci (26.03.2024.), zaposlimo 729 novih zaposlenih, od kojih 547 mora biti visoko obrazovanih

 Ukoliko ne ispunimo uvjete, sve što smo napravili ide u vlasništvo Grada

– Nakon isteka Prava gradnje (69 godina), zemljište i sve na njemu se vraća Gradu

– Za Campus ćemo plaćati 2.5M kuna komunalne naknade Gradu godišnje, što predstavlja 15% proračuna Grada Svete Nedelje

– Mi u potpunosti financiramo projekt sami, uključujući infrastrukturu, bez kune od države ili EU – sami plaćamo trafo stanice, premještanje dalekovoda, ceste i sve ostalo

– Za sada financirano kompletni projekt sami, bez banaka, bez kredita i kako stvari stoje, tako će i ostati

– Nemamo nikakve državne garancije ili slično 

–  Koliko je meni poznato, Campus je najveća industrijska green-field investicija u povijesti zemlje

– Projekt napreduje jako brzo, ponajviše zahvaljujući izvođaču (Facies iz Samobora) koji je izvrstan – za sada smo u roku 

– U Campusu će raditi preko 2.500 zaposlenih od kojih će preko polovica biti visokoobrazovani 

– Iz Campusa će izlaziti proizvodi vrijedni milijarde kuna godišnje 

“Ostalo bi šikara da nije ovog Campusa. Ali Hrvatska voli šikare”

– To zemljište je uvije bilo šikara i ostalo bi šikara desetljećima da nije ovog Campusa. Ali Hrvatska voli šikare. 

– Neću niti spominjati koje će pozitivne posljedice za mikro-lokaciju Kerestinca/Svete Nedelje i državu ova investicija imati

– Rimac Automobili (sada Rimac Grupa) su do sada prikupili više od 300M Eura (preko 2 milijarde kuna) a upravo završavamo višestruko veću rundu financiranja (prikupljamo više kapitala nego smo zajedno u povijesti)

– Rimac Grupa danas ima preko 1.400 zaposlenih (+Greyp 100 i P3 100), od kojih je oko 1.200 u Hrvatskoj 

– Rimac Grupa je ove godine zaposlila preko 450 novih zaposlenih (ne računajući pripajanje Bugattija) te iduće godine planiramo preko 700 novih ljudi zaposlit 

– Iz financijske perspektive, nemamo problem kupiti to zemljište. Ali tek bi tada bilo pitanje o cijeni. 

– Već sada znamo da nam Campus niti iz bliza neće biti dovoljan i da ćemo trebati 3-4 dodatna slična objekta u idućih 10 godina ukoliko ćemo ispuniti (vrlo ambiciozne) planove koje imamo 

Što se mene tiče, možemo i kupiti zemljište sada po tržišnoj cijeni. Nema problema. Ja ću biti jedina budala na svijetu koja ovakvu investiciju financira 100% bez subvencija, na zemljištu koje kupujemo po tržišnoj cijeni (opet kažem, nema problema) ali ćemo onda vidjeti kako ću za sljedeću investiciju uspjeti uvjeriti svoje investitore koji ovo financiraju, da se to dalje radi u Hrvatskoj. 

Uz sve ovo – linč, klevetama i mržnji kojoj sam svakodnevno izložen, je pitanje moje motivacije buduće investicije raditi u Hrvatskoj a i kakav tretman drugi potencijalni investitori mogu očekivati – koji eto, stoje u redu da šikare pretvore u razvojno-istraživačke i proizvodne pogone u Hrvatskoj. 

Bez brige, neću dozvoliti da nas ti napadi i blaćenje uznemire – idemo dalje punom parom i jedva čekam da završimo ovaj projekt na koji će ipak, velika većina biti ponosna. 

*Ugovor potpisan prošli tjedan – proces kupnje još nije potpuno završen i vidljiv u zemljišnim knjigama”

Zurovec: Sapienti sat – Pametnome dosta! 

Na optužbe Katarine Peović reagirao je danas i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec. Objavio je status i fotografiju s Rimcem.

Foto: hr-vjesnik

“Srdačno vas pozdravljam iz tvrtke Bugatti Rimac te mi je drago što vam mogu priopćiti kako će tvrtka Mate Rimca, koja kao u dobra stara vremena nekima neprežaljene bivše države, zapošljava preko 1.600 radnika u sklopu 4 firme, ima radničko dioničarstvo (ESOP), kolektivne(!) godišnje, pečenjaru za djelatnike na dvorištu tvrtke (užasa li) i namjerava na novih 600.000 m2 u gradu Sveta Nedelja (koje je kupio od privatne firme) graditi dodatne kapacitete i testnu stazu u našem gradu. 

Siguran sam kako će se naći mjesta i za neke političare koji će, ukoliko uopće mogu proći psiho test i pokazati bar nekakvo stručno znanje, moći naći svoje svjetlo pod suncem u jednoj od najperspektivnijih tvrtki na ovom području i našem gradu. 

Drago mi je što i kampus rapidno napreduje, napomenuo bih kako i tvrtke poput Porschea, Hyundaia, Kiae… ulažu u naš mali grad preko 2 milijarde kuna, a kad se prva faza investicija završi, samo od komunalne naknade, godišnje u naš grad sjedat će 2.5 milijuna kuna što će činiti skoro 15 % ukupnog budžeta od komunalne. 

Sapienti sat – Pametnome dosta! 

Svima koji žele ulagati u naš grad i imati uredno poslovanje i život, vrata su širom otvorena i svakako ste dobrodošli”, napisao je.

Autor: M.M.