OD 1291 zaražene osobe, svaka peta je učenik. Zato je u pripremi novi korona protokol za škole i slanje učenika u samoizolaciju.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za RTL je rekla kako su 7. rujna objavili upute o samoizolaciji prema kojima u samoizolaciju ne ide cijeli razredni odjel, nego samo oni učenici koji su sigurno bili u bliskom kontaktu sa zaraženim.

Međutim, u praksi se dogodilo da su većinom cijeli razredi odlazili u samoizolaciju. Pavić Šimetin kaže kako je zapravo došlo do poboljšanja situacije u odnosu na lani. Točnije, tvrdi kako imamo oko 15 posto više zaraženih, a manji broj djece odlazi u samoizolaciju. 

“Ne idu svi razredi uvijek u samoizolaciju, ali je na terenu to nekada teško procijeniti. Nekada nije potpuno jasno utvrditi koji jesu za samoizolaciju, a koji nisu. Stoga ćemo već vjerojatno sutra objaviti jedne još dodatne upute koje bi olakšale postupak utvrđivanja tko ide u samoizolaciju”, dodaje.

“Preporuke odmah stupaju na snagu”

“Zapravo se radi o preporukama koje odmah stupaju na snagu. Glavni kriterij će biti gdje je učenik sjedio u razredu u odnosu na pozitivnog učenika. Tako da bi u samoizolaciju išli oni koji su u polumjeru od dva metra od pozitivnog učenika. Kao i koji su bili u nekakvom organiziranom prijevozu, ali i taj prijevoz bi trebao trajati ne kraće od 15 minuta”, objašnjava zamjenica ravnatelja.

“U pripremi imamo i dokument o cijepljenju djece koji već neko vrijeme najavljujemo. Sada je u završnoj fazi i pripremi. To su zapravo najave o tome da se sva djeca u dobi od 12 ili više godina mogu cijepiti, a posebno preporučamo cijepljenje djece s kroničnim bolestima ili koji žive s kroničnim bolesnicima u obitelji, završni razredi srednjih škola i škola koje imaju praksu u ustanovama gdje su u kontaktu s većim brojem ljudi”, potvrdila je.

“Porast zaraženih smo očekivali, ali u zadnja dva tjedna nas je iznenadio”

Što se tiče organizacije cijepljenja u školama, Pavić Šimetin je odgovorila da će to ovisiti o Zavodu od županije do županije i o dogovoru sa školama. Vrijeme provedeno u samoizolaciji će za sada ostati za učenike isto kao i za cijelu populaciju koje postoji od početka ljeta, produženo zbog delta soja, zamjenica kaže kako se razmišlja o nekom smanjenju dana koji se treba provesti u izolaciji, ali da će se ono dogoditi na razini cijele populacije.

“Porast zaraženih smo očekivali, ali nas je u posljednja dva tjedna ovaj porast dosta iznenadio. Ali smo se već navikli na to i moram priznati da zadnjih nekoliko dana nemamo ubrzanje u tom nekom porastu, nego došlo je do stagnacije. Dnevno je to 200 do 300 učenika”, kazala je Pavić Šimetin.

Autor: M.M.