Koroavirus je pedagoška opomena čovjeku da poštuje Božje zapovijedi i prirodu, poručio je danas srpski patrijarh Porfirije u božićnoj poslanici. 

Foto : hr-vjesnik

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) tvrdi da je koronavirus rezultat nepoštovanja Boga i prirode. 

 “To je izraz pedagoške opomene čovjeku da se vrati zapovijedima Božjim”, smatra Porfirije. 

“Priroda trpi nepravdu, ali prije ili kasnije uzvraća”

“Jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u suglasju s poretkom koji je Bog ustanovio, priroda prestaje biti čovjekovim miroljubivim staništem”, istaknuo je čelnik Srpske Pravoslavne Crkve, ustvrdivši kako “priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali prije ili kasnije uzvraća udarcima”.

“Prirodu, dakle, moramo poštovati, njegovati i čuvati kao najvrjedniji dar Božji”, naglasio je patrijarh.

Porfirije u poslanici poziva i na zbližavanje ljudi. “Priđimo jedni drugima jer smo potrebni jedni drugima, jer jedni bez drugih ne možemo”, poručio je.

“Zapitajmo se što mi činimo za druge”

Pravoslavni vjernici Božić po julijanskom kalendaru slave u petak. 

“U prazničnoj radosti važno je shvatiti da rađanje Bogočovjeka poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima”, kaže Porfirije.

“Ne opterećujmo se pitanjem tko nam je sve bližnji, nego se umjesto procjene onoga što nama drugi čine zapitajmo kome smo mi bližnji i što za druge mi činimo. Budimo, dakle, bližnji svakome na koga smo upućeni”, pozvao je. 

Poručio je i da se s “iznimnim poštovanjem” praznik Kristova rođenja čestita ponajprije “svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima”, uz molitve “za bolne da što prije ozdrave i da zaraza koja je napala svijet prođe”.

Tražio da se poštuju “razumne mjere”

Zatražio je i “poštovanje razumnih mjera i preporuka” vlasti.

Poručio je i da “u prazničnoj radosti Božićnog dana” upućuje “očinske pozdrave i molitve” svim pravoslavnim Srbima u domovini i iseljeništvu, a posebno onima na Kosovu, “duhovnoj i nacionalnoj kolijevci”.

“Njihova Majka Crkva sve dosad bila je uz njih i uvijek će biti”, istaknuo je u božićnoj poslanici poglavar SPC-a.

Autor : M.M.