Patrijah Srpske pravoslavne crkve Porfirije je danas čestitao Uskrs svima koji ga ove godine slave 17. travnja, Rimokatoličkoj Crkvi i crkvama Reformacije u Hrvatskoj i Sloveniji te zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije.

Foto : hr-vjesnik

“S istim ushićenjem svatko tko na sebi nosi ime Kristovo ovih će dana svjedočiti da je Bog sa nama i da će biti sa nama do svršetka svijeta i vijeka”, istaknuo je patrijarh Porfirije u uskrsnoj čestitki.

“Bez obzira na činjenicu da ‘svijet sav u zlu leži’, činjenicu čiji smo svakodnevni svjedoci i u vremenu koje nam je Bog podario kao naše, istovremeno slušamo i riječi Evanđelja koje nam radosno priopćavaju – ‘U svijetu ćete imati žalost, ali ne bojte se, ja sam pobijedio svijet'”, naglasio je.

Citirao pjesnika P. P. Njegoša

Naveo je i stihove pjesnika P. P. Njegoša iz filozofsko-religioznog spjeva “Luča mikrokozma”: “O preblagi, tihi učitelju, Slatka li je sveta bistra voda, S istočnika tvoga besmrtnoga! […] Vaskrsenjem smrt si porazio, Nebo tvojom hvalom odjekuje, Zemlja slavi svoga Spasitelja”.

“Veliki pjesnik, čije smo stihove naveli, podsjeća nas da se pobjeda o kojoj govori Krist prepoznaje u tajni dolazećeg praznika Uskrsa, koji sačinjava temelj našeg bića i bez koga je uzalud vjera naša”, kazao je patrijarh.

“Ni danas, niti u bilo kojem vremenu, prošlom ili budućem, ne živimo samo u atmosferi sjećanja na prazan grob u Jeruzalemu već, blagodareći Svetoj Euharistiji, bivamo istinski suučesnici pashalne tajne, na način na koji su to bili Ivan i Petar, žene mironosice i mnogi drugi u Novom zavjetu spomenuti svjedoci”, naglasio je.

“Neka radost nastupajućeg Uskrsa ispuni dušu i srce svakog kršćanina”

“Prolazi obličje ovoga svijeta, a nastupa zora tajanstvenoga dana. Stoga, kao i apostol neznabožaca, možemo samo uskliknuti – radujte se svagda u Gospodu, i opet velim: radujte se”, napisao je te u čestitki predsjedniku HBK poželio da radost Uskrsa ispuni dušu svakog kršćanina.  

“Neka radost nastupajućeg Uskrsa, preuzvišeni nadbiskupe i brate u Kristu, ispuni dušu i srce svakog kršćanina, a među njima i Vas i Vaše pastve, kao i svih vjernika Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj, i da širom svekolike Božje tvorevine gromko odjeknu riječi prazničnog pozdrava: Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!”, stoji u patrijarhovoj čestitki.

Autor : redakcija hr-vjesnik