Izvor slike: HR-vjesnik

Na internetskim stranicama Vijeća Europe u kategoriji “Izbori 2020.” u zemljama članicama Vijeća Europe naveden je točan datum parlamentarnih izbora u našoj zemlji. Shodno tome, kao datum izbora naveden je 23. prosinca ove godine, što u pitanje dovodi kalkulacije koje se ovih dana vode u javnom prostoru.

Naime, u posljednje se vrijeme sve učestalije progovara o periodu u kojem bi se mogli održati parlamentarni izbori, a sve donedavno gotovo službeno govorilo se o tome da bi se redovni izbori trebali održati u rujnu.

S dolaskom koronakrize počelo se raspravljati o tome da će vladajući iskoristiti val popularnosti koji je zahvatio ministre Beroša i Božinovića pa izbore raspisati već u lipnju. Šuškalo se po HDZ-u da bi se izbori mogli održati i u kolovozu. No, izgleda da od tih polemika nema ništa te da će se izbori održati ove godine uoči božićnih blagdana.

Podsjetimo, posljednji parlamentarni izbori u Hrvatskoj održani su 11. rujna 2016., a deveti saziv Sabora konstituiran je 14. listopada iste godine. Plenkovićeva vlada u Saboru je potvrđena pet dana poslije, odnosno 19. listopada.

Prema Ustavu, nove izbore nužno je održati minimalno 30, a maksimalno 60 dana od raspuštanja Sabora pa bi se shodno tome trebali održati najkasnije 14. prosinca ove godine.

AUTOR: Dnevno.hr