Izvor slike: ŠibenikIN

Papa Franjo, kritičar “izvanjske pobožnosti” koja je gdjekad prevladavala unutar Crkve, rekao je da su kulinarski i spolni užitak “jednostavno božanski”, u knjizi razgovora koja je u srijedu izašla u Italiji.

“Crkva je osudila neljudski, sirov i prost užitak, ali je uvijek prihvaćala ljudski, umjeren i moralan užitak”, ocijenio je Sveti Otac odgovarajući na pitanja Carla Petrinija, talijanskog pisca i gastronoma.

“Užitak dolazi izravno od Boga, on nije ni katolički, ni kršćanski, ni nešto treće, on je jednostavno božanski”, ističe papa Franjo.

“Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, kao što spolni užitak čini ljubav ljepšom i jamči produženje vrste”, dodao je Papa rođen u Argentini.

On je potpuno suprotan “licemjernom moralu” koji ne priznaje pojam užitka i koji je postojao u povijesti Katoličke Crkve, što je “pogrešno tumačenje kršćanske poruke”.

Takvo je gledanje “načinilo golemu štetu koja se i danas snažno osjeti u nekim slučajevima”, požalio se.

“Naprotiv, uživanje u hrani kao i spolni užitak dolaze od Boga”, istaknuo je poglavar 1,3 milijarde katolika.

Papa je u odlomku knjige rekao da ga je oduševio film “Babettina gozba” kojega se radnja događa u danskoj puritanskoj protestantskoj zajednici u 19. st. Raskošnu gozbu u filmu pripremila je francuska kuharica Babette koja je dobila na lutriji. “Za mene je to himna kršćanskom milosrđu i ljubavi”, ocijenio je Papa.

Knjigu koja obuhvaća tri razgovora (“TerraFutura, razgovori s papom Franjom o ekologiji cjelovitosti”) uredio je osnivač pokreta “spore hrane” koji je nastao u 80-im kao odgovor na “brzu hranu”.

U središtu knjige je socijalno gledanje pape Franje na ekologiju, izneseno i u njegovoj enciklici “Hvaljen budi” (“Laudato Si”) objavljenoj 2015.

AUTOR: Jutarnji list