Zadnje uporište ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal u Mariupolju pod stalnim je napadom Rusa. 

U objavi na Telegramu pukovnija Azov piše da Rusija “nastavlja bacati zračne bombe… nastavlja koristiti teško topništvo i tenkove te velik broj pješaštva za pokušaj napada na ukrajinske položaje”.

Foto : Screenshot

“Unatoč iznimno kritičnoj situaciji, branitelji, ulažući nadljudske napore, odbijaju pokušaje probijanja položaja branitelja i odvraćaju neprijateljske postrojbe”, stoji u objavi.

Kako javlja Kyiv Independent, pozivajući se na jednog od ukrajinskih branitelja koji se nalazi u čeličani, u Azovstalu je oko 600 ranjenih branitelja. “Ozlijeđeni vojnici bez udova leže jedni pored drugih u nehigijenskim uvjetima, okruženi su muhama, jaucima i neugodnim mirisima”, kazao je mariupoljski branitelj, inače lokalni policajac.

Turska je, kako smo ranije izvijestili, ponudila da morskim putem izvrši evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca koji su opkoljeni u čeličani Azovstal u Mariupolju.

Glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin rekao je Reutersu da su Erdogan i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarali o planu prije dva tjedna te da je taj plan i dalje na stolu. 

Plan podrazumijeva da se ranjene borce prebaci 60-ak kilometara dalje niz obalu do Berdjanska, gdje bi ih turski brod odveo do Istanbula s druge strane Crnog mora.

Kalin kaže da je turski brod spreman za evakuaciju.

Autor : redakcija hr-vjesnik