U tijeku je nova velika akcija USKOK-a i policije u Zagrebu. Uhićenja su, kako doznajemo, povezana s namještanjem poslova na zagrebačkom Adventu.

Tko je uhićen u današnjoj velikoj akciji USKOK-a. Radi se o Zdravku Krajini, Denisu Mohenskom, Andreji Čeklić, Jeleni Šulentić i Vladimiru Džaji. Uhićen je i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Zdravko Krajina i njegov poduzetnički uspjeh neodvojivi su od Duška Ljuštine. Nekadašnjeg prvog čovjeka zagrebačke kulture Krajina je vozio desetak godina, imao je njegovo neograničeno povjerenje i zasigurno se naslušao svega jer je Ljuština bio pasionirani korisnik mobitela – ponekad ga se znalo zateći i s dva na ušima jer bi razgovarao s dvije osobe istovremeno.

U zajedničkim godinama provedenim u automobilu nije nastalo samo povjerenje nego i sklonost istom biznisu. Sajamskim kućicama i ponudom bavio se i Ljuštinin sin Damjan. Tvrtka s kojom je Damjan Ljuština povezan zove se Kokoš ili jaje, a ta firma bila je jedan od gospodara zagrebačkog Adventa. U toj firmi njegova žena je prokuristica. Upravo on i žena mu s još par ljudi, kako su pisali mediji tih godina, osmislili su projekt Fuliranje.

Zahvaljujući tom poslu vrijednom oko 250 tisuća kuna, Krajina će u tjedan dana zaraditi više od onoga što u dvije godine zaradi kao vozač. Njegova osnovna plaća je, tvrde nam upućeni, između 6 i 7 tisuća kuna.

Foto: hr-vjesnik

Osim s Damjanom Ljuštinom, Zdravko Krajina povezan je s još jednim gospodarom Adventa. Upravo je Krajina Bandiću doveo Denisa Mohenskog, koji nikada nije volio govoriti o svojim poslovima na Adventu. Međutim, iz pouzdanog izvora smo tada doznali da je njegov uspjeh s adventskim kućicama počeo običnim gablecom. Zdravko Krajina je volio topli obrok u radnom danu pojesti na Remizi kod Mohenskog, sprijateljili su se i upoznao ga je s Bandićem i tako je sitni ugostitelj došao do najatraktivnijih lokacija Adventa. 

Zdravko Krajina gledao je uspjehe sina svog nekadašnjeg šefa i prijatelja kod kojeg je gablecovao te je očito shvatio da bi i sam mogao pokušati nešto slično, pa se prije nekoliko godina i on ubacio u biznis sa sajamskim kućicama.

Na koncu dovoljno je usluga napravio Bandiću. Za njega je prolazio kroz crveno svjetlo, iz Samobora u kojem stanuje u Hercegovinu je, tvrdi samoinicijativno, doveo mesara i kobasičara da pokolju svinje i naprave kobasice Bandićevoj sestri. Za njega je neuvjerljivo svjedočio i na sudu, što je sutkinju navelo na opasku upućenu i njemu i ostalim Bandićevim vozačima.

Tvrtka Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog već godinama organizira Advent na najfrekventnijim lokacijama u glavnom gradu, i 2019. godine iznajmljivala je kućice ugostiteljima i obrtnicima u Gajevoj, Bogovićevoj, Petrićevoj, Varšavskoj, na Cvjetnom trgu i na Trgu Petra Preradovića (kod HNK).

Foto: hr-vjesnik

Mohenski, kojeg prijatelji zovu Deno, a upućeni u događanja u Zagrebu već ga godinama nazivaju Kraljem Adventa, 2019. je godine dobio od Grada Zagreba, bez natječaja, dozvolu za iznajmljivanje 50 kućica.

Tvrtka Demo Rebus Gradu Zagrebu za to je plaćala samo pola cijene, a kućice iznajmljivala za deset puta veću cijenu. Da među organizatorima Adventa, osim najboljih pozicija, Mohenski ima poseban status, potvrđuje i činjenica da mu je 2019. višestruki USKOK-ov optuženik i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić omogućio da samo za njega Advent traje sedam dana dulje nego ostalim organizatorima Adventa.

Tvrtka Demo Rebus osnovana je u kolovozu 2016. godine, a registrirana je za organizaciju sastanaka i poslovnih sajmova. Kao vlasnica tvrtke navodi se Sunčana Mohenski, a Denis Mohenski je direktor. Već te godine ta je tvrtka na Adventu dobila, bez natječaja, pravo na iznajmljivanje kućica, i to na najboljim pozicijama u središtu Zagreba. Kako je odmah iste godine, baš na toj manifestaciji, tek osnovana tvrtka dobila poseban status, ostaje nepoznato.

Naime, taj dokument ne postoji u objavljenim Aktima gradonačelnika pa smo ostali uskraćeni za obrazloženje. 

No, tu nije kraj. Tvrtka Demo Rebus bila je organizator Ljeta na Zrinjevcu koje je trajalo od 10. srpnja do 5. kolovoza 2019., a taj događaj također je uključivao ugostiteljske i kućice za suvenire. Taj je događaj, potpisom Milana Bandića, proglašen “manifestacijom od posebnog interesa za Grad Zagreb”. To je ujedno značilo da je za Demo Rebus sve u pola cijene kada govorimo o naknadama za Grad Zagreb. Ni u slučaju Ljeta na Zrinjevcu koje je snažno reklamirala Turistička zajednica Grada Zagreba nismo našli natječaj.  

Uskrs u Zagrebu je još jedna manifestacija koja je bila od posebnog interesa za Grad Zagreb. Organizator tog događaja bila je tvrtka Demo Rebus, tvrtka s tri godine iskustva i bez ijednog zaposlenog. Također, bez natječaja.  

Andrea Šulentić je bila Bandićeva pročelnica stručne službe gradonačelnika. U siječnju je svjedočila u korist Bandića.

Svjedočeći na okolnost navodnog nezakonitog zapošljavanja u gradskim službama, Šulentić je kazala da je zatražila izvješće o obavljenim inspekcijskim nadzorima Ministarstva uprave u razdoblju od 2012. do 2019. te da je uvidom u nalaze ustanovila da u 26 provedenih inspekcija nije utvrđen ni jedan prekršaj vezan za zapošljavanje ili premještaj u gradskim službama.

Šulentić je na zagrebačkom Županijskom sudu dodala da gradski sektor za upravljanje ljudskim potencijalima ima središnju bazu podataka o svim kadrovskim podacima koji su zaštićeni. Prema svjedokinji, ni jedan gradski pročelnik ne može ući u tu bazu podataka, ali može zatražiti uvid u dokumentaciju zaposlenika koji rade u njegovom uredu.

Foto: hr-vjesnik

Iskazujući o uvjetima za premještaj pojedinog zaposlenika, svjedokinja je naglasila da u sklopu gradskog sektora za upravljanje ljudskim potencijalima postoje kontrole koje paze da zaposlenik koji se premješta zadovoljava sve uvjete za premještaj. Uz to, dodala je kako zaposlenik koji se premješta na više radno mjesto, osim stručne spreme, mora dvije godine uzastopno biti ocijenjen ocjenom vrlo dobar ili odličan.

Na upit zamjenika ravnateljice Uskoka Svena Miškovića kakve su šanse da je gradonačelnik upoznat o premještaju pojedinog zaposlenika, Šulentić je kazala da ”nije u poziciji odgovoriti na to pitanje budući da je gradonačelnik odgovoran za svoj dio posla”.

Svjedokinja je pritom podsjetila da je gradonačelnik diplomirani politolog ”koji ima povjerenje za 3000 djelatnika koji rade za njega”.

Iskazujući svoja saznanja o točki optužnice kojom se zagrebačkog gradonačelnika tereti da je bivšu predsjednicu Zaklade za pomoć oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti Vidu Demarin poticao na lažno svjedočenje i krivotvorenje isprava, Šulentić je kazala da je na Bandićevu zamolbu koordinirala suradnjom gradskih upravnih tijela i zaklade.

”Vidu Demarin sam upoznala preko gradonačelnika koji me je zamolio da budem pravna podrška i spona između gradskih upravnih tijela i zaklade koja se, između ostalog, financirala i aukcijskom prodajom umjetnina donatora i umjetnina u privatnom vlasništvu gradonačelnika. Neprodane umjetnine su se zbog nedostatka prostora vraćale vlasnicima koji bi ih čuvali do nove dražbe”, kazala je Šulentić zaključivši da je knjigovodstvo zaklade ”vođeno vrlo površno”.

Među uhićenima su i Jelena Čeklić, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup te Vladimir Džaja, bivši Bandićev vozač.

Uhićenja u Zagrebu: USKOK češlja Gradsku upravu, uhićen i glavni ravnatelj HRT-a

Autor: redakcija hr-vjesnik