NACIONALNI stožer civilne zaštite najavio je danas, kada je u Hrvatskoj oboren novi rekord od 6932 novooboljela, da se od 15. studenog širi upotreba covid-potvrda koje će biti obvezne za korisnike i zaposlenike javnih i državnih službi, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.

Foto: hr-vjesnik

“Za sprječavanje širenja zaraze potrebno je djelovati u tri smjera: postići što veću procijepljenost, ograničiti okupljanja, postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti”, kazao je na konferenciji za medije načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Stožer uveo nove mjere: Nova pravila za okupljanja, potvrde obavezne u javnim i državnim službama

Najavio je da će se zbog toga uvesti nove epidemiološke mjere, od sutra se ograničavaju okupljanja, a od 15. studenog širi upotreba covid-potvrda.

Tako će potvrda o cijepljenju, preboljenju i negativan test od sredine studenog biti obavezna za sve zaposlenike državnih i javnih službi, kao i za građane koji će se koristiti njihovim uslugama i dolaziti u njihove prostore. 

Iz Stožera su najavili da će se u još širu upotrebu covid-potvrda ići također od sredine studenog, ako brojke novozaraženih nastave rasti, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom. 

Božinović je najavio da će se testiranje moći obaviti samo u registriranim ustanovama, a da će za početak trošak testiranja snositi poslodavac na zahtjev zaposlenika. 

Od 4. siječnja potvrde samo za cijepljene i one koji su preboljeli covid

Istaknuo je da, ako ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. siječnja uvode covid-potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

“Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine”, kazao je Božinović. 

Od sutra nova ograničenja okupljanja

Stožer je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu, 6. studenoga, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Od sutra su tako zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe koji imaju covid-potvrdu, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski te održavanje distance. 

Na javnim okupljanjima na otvorenom mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ako svi sudionici imaju EU digitalnu covid-potvrdu. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir. 

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ( 5.11. 2021. 11:00 sati )

Sva se okupljanja ograničavaju tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino projekcija koje su započele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju covid-potvrdu. Svadbe tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrit ćemo i dodatna vremenska ograničenja, najavio je Božinović. 

Kongresi i konferencije moći će se održavati uz uvjet da svi imaju covid-potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

Sportska natjecanja moći će se održavati uz prisustvo gledatelja u zatvorenom samo ako svi imaju covid-potvrdu te obvezno koriste maske za lice. Covid-potvrde morat će imati i sudionici natjecanja na otvorenom, ali neće morati nositi maske, kazao je Božinović.  

Uvode se nove mjere i za škole

Odluka o obveznim covid-potvrdama odnosi se i na škole. 

“Odnosi se na sve državne i javne službe te za one koji su zaposleni na sustavu obrazovanja. Ako nisu cijepljeni ili preboljeli, moraju se testirati dvaput tjedno”, rekao je voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović, dodavši da se odluka odnosi na zaposlene u školama.

“Mjera obveze posjedovanja covid-potvrde ne odnosi se na učenike, nego samo na zaposlenike, a što se tiče učenika, poznato je da smo donijeli ekstenzivnu preporuku koja će se djelomično podijeliti u nekim elementima. Pojačat će se obveza nošenja maski. Sad će bez obzira na razmak učenici morati nositi maske”, rekao je Capak.

Što se tiče djece od prvog do četvrtog razreda, oni će dok se kreću po hodnicima trebati imati masku, a za vrijeme nastave ne trebaju.

“Što se tiče dovođenja djece u vrtiće i škole, tu neće biti potrebna obvezna covid-potvrda, nego će se tu još vidjeti koje se mjere mogu pojačati”, rekao je Capak.

Autor: M.M.