Zračni prijevoznik Croatia Airlines potvrdio je da su na trupu zrakoplova, koji je letio na liniji Zagreb-Sarajevo, nakon slijetanja u Sarajevu u srijedu navečer uočena oštećenja na trupu zrakoplova, da je u tijeku policijski uviđaj te da sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi.

Foto : Screenshot

“Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400, koji je na redovnoj liniji Zagreb – Sarajevo jučer navečer poletio iz Zagreba, te sletio u Sarajevo u 22,50 sati, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima”, priopćeno je iz Croatia Airlinesa. 

Trenutno je u tijeku policijski uviđaj koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, o čemu će, kako najavljuju iz hrvatskog zračnog prijevoznika, promptno obavijestiti javnost. “Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti”, ističu iz Croatia Airlinesa.

Oštećeni zrakoplov trenutno se nalazi u Zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta bit će preusmjereni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo – Zagreb, zaključuje se u priopćenju Croatia Airlinesa.

Što je rekao pilot

U međuvremenu u Sarajevu traje očevid kojim bi se trebalo utvrditi o kakvim je točno oštećenjima na avionu riječ, kako je do njega došlo i jesu li točna nagađanja da je avion propucan. Na licu mjesta su tužitelji Tužiteljstva BiH, inspektori Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, policajci, a kako javlja Dnevni Avaz, stigli su i pripadnici sigurnosno-obavještajne službe SIPA.

Očevid je počeo u 9 sati.

Prema informacijama Avaza, avion Croatia Airlinesa sletio je na sarajevski aerodrom sinoć u 24 sata, a pilot je odmah po slijetanju prijavio oštećenje na avionu. U izvještaju koji je dostavio Graničnoj policiji, izrazio je sumnju da je riječ o rupi nastaloj od metka, ali da ne zna kada je nastala.

“Ništa sumnjivo nisam primjetio tijekom leta”, napisao je u izvještaju Graničnoj policiji.

Oštećenja su s lijeve strane aviona na trupu.

Sumnja se da su oštečenja nastala vatrenim oružjem

Državno Tužiteljstvo BiH ranije je priopćilo da je na zrakoplovu Croatia Airlinesa, koji je u srijedu navečer sletio u Sarajevo, uočeno oštećenje koje je moglo nastati pucnjem iz vatrenoga oružja. 

Prigodom redovitog pregleda zrakoplova na pisti sarajevske zračne luke na trupu letjelice uočeno je oštećenje nakon čega je odmah naložena istraga.

Priopćenjem državnog Tužiteljstva BiH ne isključuje se mogućnost da je oštećenje naneseno “iz vatrenog oružja”. 

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH zatražio je provođenje uviđaja uz nazočnost pripadnika Uprave za civilno zrakoplovstvo BiH.

Iz Tužiteljstva BiH su također naveli kako oštećenje na trupu zrakoplova “nije ni na koji način ugrozilo sigurnost leta i putnika”. 

Detaljnim pregledom utvrdit će se način oštećenja, kao i sigurnost zrakoplova za dalju zračnu plovidbu, naveli su iz Tužiteljstva BiH. 

Zasad nije poznato gdje je zrakoplov oštećen i kako je došlo do ovog incidenta.

Autor : redakcija hr-vjesnik