Ovo su nove cijene goriva koje vrijede od ponoći, dizel jako poskupljuje

Vlada, kako je još sinoć potvrđeno Indexu, neće danas intervenirati u cijene najprodavanijih goriva. No, kako su nam iz vlade potvrdili jutros, u zadnji čas su ipak intervenirali kad je riječ o cijeni plavog dizela, pa će ona ostati ista kao dosad. 

Ostala goriva će znatno poskupjeti. 

“Na današnjoj telefonskoj sjednici vlade donesena je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom sedmodnevnom razdoblju, s ograničenom maržom od 0,65 kn/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te u iznosu 6,20 kn/kg smjesa propan – butan za boce, odnosno 2,80 kn/kg za velike spremnike. Cijena plavog dizela fiksirana je na 8,49 kn/l”, priopćili su iz vlade nakon održane telefonske sjednice.

O izostanku vladine intervencije ovoga tjedna ministar gospodarstva i energetike Davor Filipović u petak je izvijestio predstavnike malih distributera. 

Od ponoći, s obzirom na to da neće biti vladine intervencije, posebno će porasti cijena dizela. 

Nove cijene

Nove cijene od sutra su: 

  • Eurosuper 95 – 11.10 kuna (poskupljenje za 38 lipa)
  • Eurodizel – 13.44 kune (poskupljenje za 1.14 kuna)
  • Plavi dizel – 8.49 kuna (vlada ipak intervenirala, cijena ostaje ista)
  • Ukapljeni naftni plin (UNP PB) smjesa propan-butan za spremnike – 10.11 kuna (poskupljenje za 10 lipa)
  • Ukapljeni naftni plin (UNP PB) smjesa propan-butan za boce sadržaja 7.5 kg i više – 14.36 kuna (poskupljenje za 42 lipe)

Iz vlade su naglasili da su i dalje na snazi prijašnje mjere vlade vezane uz ograničenje trošarine i marže te da bi bez toga cijene bile za oko dvije kune više. 

“Vlada je svojom prošlotjednom intervencijom fiksiranjem cijena naftnih derivata spriječila porast cijena, čime smo zadržali niže cijene za naše građane i gospodarstvo te osigurali da ovotjedni rast cijena bude niži nego sto bi bio prošlotjedni”, navodi se u priopćenju vlade.

Autor :redakcija hr-vjesnik