U Zagrebu je u subotu održan takozvani Hod za život.

Foto : hr-vjesnik

Sudionici pozvali su na donošenje novog zakona o prekidu trudnoće koji će “još više zaštititi svu nerođenu djecu, tako i onu s dijagnozom teške bolesti”, što je očito motivirano slučajem Mirele Čavajde, koju su sudionici prozivali što izravno, što neizravno. Poruka sa skupa bila je i da žele ginekolozima zajamčiti pravo na priziv savjesti.

U toj sedmoj povorci središtem Zagreba sudjelovalo je nekoliko tisuća ljudi, koji su se kretali u koloni od Trga Republike Hrvatske preko Trga bana Jelačića do paviljona na Zrinjevcu.  

Index je razgovarao sa sudionicima takozvanog Hoda za život.

Ovo su neke izjave, točno onako kako su izgovorene:

“Smatram da je život dosta… važan i da se ne može samo tako prepustiti nekim politikantstvom.”

“Mi kao ljudi nemamo prava uvjetovati kad će nekome… Kad ćemo nekome prekinut život, bilo to dok još nije rođen ili nakon tek rođenja.”

“Mi moramo imat djecu, ne zato da bismo bili sebični, da bi za nas radili, jer mi radimo za svoje roditelje. To je tako u našem sustavu i neka tako bude.”

“Poruka je da se djecu ne smije osuđivati od začeća.”

“Ako usmrćujete djecu, tko će za vas zaraditi mirovine?”.

“Treba ubit starce koji imaju dijagnoze, treba ubit djecu koja imaju dijagnoze. Samo su oni, ne znam kak bi rekla, modeli i super-zdravi, super-lijepi i oni su važni.”

“Meni se čini da je ovo je bio veći i bolji prosvjed za Mirelu (Čavajdu) nego onaj tamo jer ovdje je bilo, bar koliko se meni čini, puno više iskrenih riječi podrške njoj i njenom sinu nego što je bilo tamo.”

Autor : redakcija hr-vjesnik