Čime se bavi Žaneta Rodić, žena koja se našla u centru pozornosti nakon što je zviždačica i bivša šefica Državnih nekretnina Maja Đerek optužila ministra Marija Banožića za pogodovanje obitelji Rodić?

Foto : hr-vjesnik

Kraljica parfema

Mediji su je prozvali “kraljicom parfema”. Vlasnica je luksuzne parfumerije Flores, smještene u zagrebačkom Dežmanovom prolazu, za što, prema tvrdnjama zviždačice, godinama nije plaćala zakupninu.

Supružnici Žaneta i Branimir Rodić koriste tri nekretnine u državnom vlasništvu. Osim prostora u Dežmanovom prolazu, tu su i nekretnine u Petrićevoj ulici i u Tomićevoj ulici. Njihove tvrtke su se smjestile i u prostorima u vlasništvu Grada Zagreba na adresi Dolac 9.

Žaneta Rodić je ujedno i osnivačica i direktorica deset tvrtki, od kojih je šest u stečaju, a tri su brisane iz registra. Podsjetimo prvo na slučaj zbog kojeg je ona dospjela u centar pozornosti.

Banožić: Sprječavao sam višemilijunsku štetu

Zviždačica Đerek je ustvrdila kako ju je svojedobno aktualni ministar obrane i nekadašnji ministar državne imovine Mario Banožić pozvao na sastanak i galamio nakon što je zapečatila poslovne prostore obitelji Rodić u Zagrebu.

Tražio je, tvrdi Đerek, da se otpečate prostori navedene obitelji koji su zapečaćeni zbog višemilijunskog duga. Banožić je rekao kako je želio spriječiti višemilijunsku štetu koju je prouzročila obitelj Rodić neplaćanjem zakupnine, kao i gubitak sudskoga spora koji je bio u tijeku za navedeni prostor.

“Nasilno stupanje u posjed prostora, odnosno pečaćenje, dok je u tijeku sudski spor, što je učinila Maja Đerek, išlo bi u prilog korisniku tog prostora”, rekao je.

“Cijeli proces gospođa Đerek napravila je i bez poštovanja procedure, odnosno bez prisustva javnog bilježnika koji bi napravio popis stvari koje se nalaze u prostoru. Takvim pečaćenjem korisniku prostora (obitelji Rodić) pružila se mogućnost pokretanja tužbe protiv tvrtke Državne nekretnine zbog sprječavanja pristupa privatnim stvarima”, rekao je Banožić.

Đerek: Tu se radi o čistom pogodovanju

Đerek je jučer taj slučaj komentirala .

“Banožić toliko govori o sebi da više ne znam što bih rekla jer on je svojim postupanjima o sebi sve već rekao. Ja bih samo rekla da je on svojim demantijem pokazao ogromno pravno neznanje i ogromno nepoznavanje materije iz resora za koji je bio godinu dana zadužen, a to je državna imovina”, rekla nam je.

“On ne poznaje ni osnovne odluke koje su vrijedile u njegovu Ministarstvu u to vrijeme i izvrtanjem teza želi reći da on nije doprinio tome da ta tri ili četiri milijuna kuna nikad neće biti naplaćena”, dodaje zviždačica u razgovoru za Index.

“Odlukom o pečaćenju, koja još vrijedi u Ministarstvu, nikad nije bila propisana bilo kakva prisutnost javnih bilježnika pri pečaćenju prostora. On ne poznaje odluku. Drugo, rekao je da sam ugrozila postupak za isplatu”, dodaje.

“Postupak za isplatu se temelji na tome da je netko u određenom periodu koristio poslovni prostor i da mu se naplaćivala naknada za korištenje. U ovom slučaju nisu platili niti jednu kunu. Pečaćenje prostora nema nikakve veze s prethodnim periodom za koji su koristili prostor i za koji su utuženi”, navodi Đerek, dodajući kako vjeruje da se tu radilo o čistom pogodovanju.

Žaneti Rodić propalo je devet firmi

Kako možemo vidjeti na stranici Poslovna.hr, Žaneta Rodić je jedina osnivačica u tvrtki Zagrej postala 1992. godine. Vodila se kao jedina osnivačica sve do 2012. godine. Tvrtka je bila prijavljena za financijske uslužne djelatnosti. Kao jedina osnivačica vodila se i u tvrtki Vietro od 2004. sve do 2012. godine. Tvrtka je registrirana za pružanje smještaja te pripremu i usluživanje hrane.

U tvrtki Taga, prijavljenoj za financijske uslužne djelatnosti, bila je direktorica od 2004. do 2016. godine i tada se vodila kao jedina osnivačica. U tvrtki Salvo članica Uprave je bila od 2002. do 2016. godine, a kao jedina osnivačica se vodila od 2004. do 2016. godine. I ova tvrtka je registrirana za financijske uslužne djelatnosti.

Za istu djelatnost prijavljena je i tvrtka Verba-tim, u kojoj je jedina osnivačica postala 2004. godine i vodila se tako sve do 2013. godine. Funkciju direktorice u istoj tvrtki obnašala je od 2002. do 2013. godine.

Šest tvrtki završilo u stečaju, tri izbrisane iz registra

U tvrtki Delfino promet kao direktorica se vodila od 2004. do 2012. godine, a kao jedina osnivačica od 2004. do 2009. godine. Djelatnost? Priprema i usluživanje pića. Recimo i da je samo ova tvrtka uspjela sklopiti predstečajnu nagodbu. Radilo se o dugu od 3.5 milijuna kuna.

U tvrtki ŠKZ Mens vodila se kao osnivačica od 1996. do 2001., kao upraviteljica zadruge od 2001. do 2008., a likvidatorica od 2008. do 2018. godine. U tvrtki Flores, registriranoj za trgovinu na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama, vodila se kao jedina osnivačica od 2007. do 2012. godine, direktorica od 2008. do 2012. godine, a prokuristica od 2007. do 2008. godine.

U tvrtki Beauty forum Pollak vodila se kao jedina članica i direktorica od 2009. do 2012. godine. Djelatnost? Frizerski saloni i saloni za uljepšavanje. Svih devet tvrtki je propalo. Šest ih je završilo u stečaju, a tri su izbrisane iz registra. 

Jedina tvrtka koja je aktivna jest Nektar-posredovanje, gdje je Žaneta Rodić jedina osnivačica i direktorica od 2006. godine. Tvrtka je također osnovana za obavljanje financijskih djelatnosti. Ovoj tvrtki račun je blokiran od 11. siječnja ove godine.

Recimo i da suprug Žanete Rodić, Branislav Rodić, prema stranici Poslovna.hr iza sebe ima dvije propale firme. 

Sporna naplata već plaćenih kredita

Inače, ime Žanete Rodić spominjalo se i 2017. godine u kontekstu naplate već plaćenih kredita.

Kako je tada pisao Dnevnik.hr, sredinom 2000-ih tri su osobe podigle kredite u kreditnoj agenciji, a kao sredstvo osiguranja dale su čekove i mjenicu. Svoje su dugovanje, tvrde, vratile, ali nakon dugog niza godina računi su im “počišćeni” zbog navodno neotplaćenih kredita.

Kada su pokušali potražiti odgovor kako se to dogodilo, vlasnica agencije koja ih je ovršila izvrijeđala ih je, tvrde, i potjerala iz ureda. Tko je vlasnica? Žaneta Rodić. Vladimir Godec, umirovljeni radnik iz Dugog Sela, za Dnevnik.hr rekao je kako mu je trebala brza financijska injekcija.

“Kredit je bio negdje oko 700 eura. To je bilo prije 15 godina i sto posto sam siguran da sam dug otplatio” kazao je Godec. No te 2017. godine je na računu Vladimira Godeca umjesto 16 tisuća stanje bilo 399 kuna. U banci mu je rečeno da je s njegova računa naplaćena mjenica.

Doznali su jedino da je tvrtka Nektar posredovanje otkupila i naplatila njegov navodni dug tvrtki Zagrej, u kojoj je uzeo kredit. A vlasnica oba poduzeća, kako smo već naveli, jest  Žaneta Rodić.

“Rekla je da imam još dva kredita. U biti, više ni sam ne znam gdje sam. Može me oguliti kao medvjeda”, kazao je onda Godec.

Tužiteljstvo je istražuje već godinama

Telegram je nedavno doznao da tužiteljstvo već više od četiri godine istražuje Žanetu Rodić zbog ozbiljnih optužbi za financijsku prevaru na štetu stotina ljudi. Iako je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu u odgovoru za Telegram potvrdilo kako je od policije tražilo da požuri s rješavanjem ovog slučaja, to se još uvijek nije dogodilo. 

Uglavnom, budući da policija nije reagirala, ljudi su odlučili sami krenuti protiv Žanete Rodić. Dakle, kako piše Telegram, Rodić je klijentima osiguravala da dođu do zajmova, a povrat novca bio je mahom osiguravan čekovima, mjenicama i bjanko zadužnicama. No, godinama nakon što su pozajmice vratili, ljudima bi iznenada na naplatu dolazile i te mjenice i zadužnice.

Ispada da im ih Žaneta Rodić nije vratila, a onda ih je odlučila unovčiti preko banke. Neki su građani zbog toga završili i pod ovrhama.

Iskoristili čovjekovu bjanko zadužnicu i poslali je Fini na naplatu

Kako piše Telegram, stanoviti Pero iz Siska posudio je novac preko Žanete Rodić, no još 2012. njezinoj tvrtki Zagrej sve je platio. Sasvim precizno, radilo se o iznosu od 7.200,34 kune koje su uplaćene putem HPB d.d. Nakon što je vratio zajam, Pero je iz firme Žanete Rodić uzeo čekove koji su bili garancija za kredit. Međutim, bjanko zadužnica nije mu vraćena.

Ispostavit će se da su iskoristili njegovu bjanko zadužnicu te je 2018. poslali Fini na naplatu. Pero se ovrsi usprotivio, navodi se u članku. U međuvremenu je dužnik umro, pa je postupak protiv Nektar posredovanja nastavila njegova supruga.

Općinski sud u Sisku nepravomoćnom presudom iz svibnja prošle godine zaključuje kako se zadužnica ne smije naplatiti. Naime, obje tvrtke – i Zagrej i Nektar posredovanja – imale su sjedište na istoj adresi u Zagrebu – Dolac 9. To je jedan od poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba koji su Rodići koristili.

U ime Zagreja cesiju je potpisala Žanetina kći Karla Rodić. Ona je bila postavljana za direktoricu obiteljskih tvrtki neposredno prije nego što su one bile ugašene. 

Telegram piše kako sud smatra da je između dvije firme iste vlasnice sa sjedištem na istoj adresi morala postojati komunikacija te su Nektar posredovanja morala znati da je Pero zajam vratio Zagreju. Zbog toga je ovrha proglašena nedopuštenom. Postupak, međutim, još nije gotov jer je Žaneta Rodić putem svojih odvjetnika uložila žalbu. Sada se čeka konačna odluka višeg suda.

Krivotvoren potpis

Lani je pravomoćno Žaneta Rodić izgubila sudski spor koji je od 2008. vodila protiv Lidije iz Zagreba. Tražila je da joj plati 472 eura s kamatama od 2007. godine. Tvrdila je da je riječ o dugu koji joj gospođa nije platila nakon što je preko Zagreja s njom sklopila ugovor o kratkoročnom zajmu. 

Telegram piše da ovaj slučaj otkriva koliko je daleko Žaneta Rodić bila spremna ići. Naime, gospođa Lidija na sudu je izjavila kako je točno da je 2004. preko Zagreja uzela zajam, no od sasvim druge osobe. Tvrdila je kako sa Žanetom Rodić osobno nikada nikakav ugovor o zajmu nije potpisala te da je njezin potpis na ugovoru iz 2005. krivotvoren. Da se doista na ugovoru iz 2005. ne nalazi potpis gospođe Lidije, na sudu je potvrdio i vještak grafolog.

Žaneta Rodić tražila je novog vještaka, pa je slučaj završio kod grafologa u MUP-ovom Centru za forenzična vještačenja “Ivan Vučetić”. I tamo su utvrdili da na ugovoru o zajmu iz 2005., na osnovu kojeg je Žaneta Rodić tražila 472 eura, nije potpis gospođe Lidije. Sud nakon takvog vještačenja nije imao težak zadatak – tužba Žanete Rodić je odbijena.

Postupak se otegnuo budući da je i gospođa Lidija u međuvremenu preminula, ali je Žaneta Rodić nastavila parnicu protiv njezine nasljednice. Izgubila je, navodi Telegram.

“Voli lijepe stvari i opsjednuta je modom”

Inače, za prostor parfumerije utrošeno je jako puno novca. Za uređenje je bio zadužen arhitekt Nikola Filipović.

U monografiji o Filipoviću, koja je napisana u obliku dijaloga između autorice Zrinke Paladino i njezina profesora, stoji više i o uređenju parfumerije. Tjednik Nacional 2015. prenio je dijelove iz monografije, a koji kazuju više i o Žanet Rodić.

“Uredil sam Žanet pred nekoliko godina Institut u Dežmanovu prolazu (uređenje lokala/”Institut Parfumeur Flores”/u Zagrebu iz 2008–2009. godine, kataloška jedinica 247).U njegovo je uređenje strašno puno utrošeno”, navodi.

“Po najskuplje zidne tapete smo išli van. Na podu je u glavnom prodajnom delu kokos, ostatak je lepi kamen, a mesto pulta smo stavili nekoliko prvih, onih zelenih “Korbijevih” (francuski arhitekt, dizajner, slikar i pisac Charles-Édouard Jeanneret-Gris, Le Corbusier, rođen u Švicarskoj (1887–1965) stolova”, stoji u tekstu.

“Sav furnir je radika (furnir od korijenja oraha ili topole), kaj su se od njega dugo radile kutije za cigarete. Sve tapete i materijali su naručivani od Alenke (Alenka Kaiser i “A&A INTERIOR” u “Oktogonu” Ilice 5), a lampe sam sam slagal”, navodi se.

“Meni je to jedan od najljepših recentno uređenih zagrebačkih lokala. Spoj je naizgled nespojivog, no fantastično spojivog…Da. Sa Žanet je bilo ugodno radit, puno toga je i sama znala jer je volela lepe stvari, pa ih je i sama proučavala. I inače je opsjednuta modom, ‘Seksom i gradom’ i trošenjem. Ona tak voli modu i lepe stvari…”, prenio je tada tjednik Nacional.

Autor : redakcija hr-vjesnik