Mafijaško pogubljenje čovjeka za kojeg se tvrdi da se predstavljao kao britanski državljanin bacilo je novo svjetlo na nevolje s kojima se Antwerpen suočava u borbi protiv bogatih narkobandi koje krijumčare jeftini kokain u Europu. Bledar Muca (39), koji je imao britanske dokumente i bio je blizak suradnik visokorangiranih albanskih mafijaških bosova, nedavno je ubijen iz vatrenog oružja ispred svog stana na periferiji glavnog grada Flandrije, novog kokainskog središta Europe, piše The Telegraph.

Foto : hr-vjesnik

Šokantne fotografije objavljene u lokalnim medijima prikazuju ubojicu, koji je čekao na prilazu ispred kuće svoje žrtve, mašući pištoljem prije napada, za koji su lokalne vlasti rekle da ima sva obilježja naručenog ubojstva. Muca, za kojeg se smatra da je živio u Londonu od 2016. do 2020. godine, navodno je bio desna ruka Florenca i Adriana Capje, dva istaknuta imena albanskog podzemlja, te je posjedovao nelegalne britanske i bugarske osobne dokumente.

Kraljevi kokaina

No, ubojstvo 39-godišnjeg albanskog državljanina, posljednje u rastućem trendu nasilnih zločina povezanih s drogom u Antwerpenu, nije zanimalo lokalne političare i policijske službe, koji se bore s mnogo većim problemom, odnosno bitkom protiv kraljeva kokaina koji djeluju iz prometne gradske luke.

Carinski službenici, koji su na prvoj crti europske borbe protiv trgovine drogom, na meti su kriminalaca, koji se koriste iznudom, podmićivanjem i prijetnjama, dok se političari susreću s visokorangiranim narkobosovima na društvenim eventima.

Bart De Wever, gradonačelnik Antwerpena, priznao je da su se milijarde eura prihoda od droge infiltrirale u lokalnu politiku, legitimne kompanije i svakodnevni život u gradu kojim upravlja gotovo cijelo desetljeće.

Dužnosnici u antwerpenskoj luci imali su rekordne zapljene prošle godine od gotovo 90 tona kokaina, čija se vrijednost procjenjuje na 13 milijardi eura, ali unatoč tome milijarde eura još uvijek se koriste za “trovanje” najviših razina društva.

Foto : hr-vjesnik

“Prije nego što shvatite što se događa, sjedite pored kriminalca na prijemu ili na velikom sportskom festivalu”, rekao je De Wever za The Telegraph. “Kao i svi kapitalisti, oni se počinju diverzificirati”, dodao je, sugerirajući da su kriminalci napustili tradicionalne frontove za pranje novca.

Budući da nema načina za razlikovati kriminalne vođe i legitimne poduzetnike, “pošteni poslovni ljudi” najviše su pogođeni priljevom novca od kokaina, smatra gradonačelnik Antwerpena.

Policijski izvor u Antwerpenu objasnio je kako “pekarnice i brijačnice zjape prazne, a istodobno ostvaruju golem profit” i kako su se gradske nekretnine naveliko kupovale kao dio većih shema pranja novca.

Goleme zapljene

U posljednjem desetljeću godišnje zapljene porasle su s pet tona na gotovo 90 tona prošle godine budući da se epicentar uvoza droge pomaknuo iz Španjolske u sjevernu Europu. No, dužnosnici na terenu vjeruju da zaustavljaju samo 10 posto droge koja se na kraju nađe na ulicama.

Zbog svojih povijesnih trgovinskih veza s Panamom, Ekvadorom i Paragvajem, Antwerpen je postao europska ulazna točka za kokain. Priljev droge ne pokazuje znakove usporavanja, a belgijski carinski službenici priznaju da gube bitku budući da je potrošačka moć bogatih trgovaca kokainom uvelike veća od proračuna lokalnih dužnosnika.

Sjedeći u svom uredu u srcu luke Antwerpen, Kristian Vanderwaeren, glavni direktor belgijskog odjela za carine i trošarine, priznaje da rad njegovog odjela gotovo da nema nikakav utjecaj na goleme profite koje ostvaruje kriminalna mreža. Organizirane bande iskorištavaju slabe karike u njegovom timu. Nedavno je dobio 341 novog carinika, što je rezultat pojačanih kontrola nakon Brexita, a sada bi trebali pomoći u suzbijanju krijumčarenja.

“Oni namjerno vrbuju ljude i uvlače ih u organizaciju. Zapošljavali smo za Brexit. Čim se uvuku u naše strukture, pokušavaju doći do informacija. Budući da puno zapošljavamo, mafiji je vrlo lako ući u naše redove”, rekao je Vanderwaeren. Za razliku od Vanderwaerena, 3300 belgijskih carinika izbjegava kamere, svjesni da bi jedan medijski nastup mogao dovesti do toga da postanu glavna meta narkobandi.

“Ciljaju slabe, najsiromašnije”

“Oni ciljaju slabe, one najsiromašnije, one koji imaju privatne probleme, one koji troše previše novca”, rekao je Vanderwaeren, upozoravajući da to može početi jednostavnim dodirom po ramenu na benzinskoj postaji ili ponudom pića u lokalnom baru.

“Ponekad vas pitaju dok točite benzin: ‘Želite li zaraditi malo više?’ Ako ljudi imaju problema s novcem, mogli bi pristati i tako sve počinje. Ili je u pitanju član obitelji povezan s nekim tko je povezan s mafijom”, objašnjava Vanderwaeren.

Foto : hr-vjesnik

De Weber je rekao kako je pročitao izvješća u kojima “stupovi zajednice”, koji sponzoriraju sportske klubove mladih ili lokalne dobrotvorne organizacije, stoje iza takvih pristupa. Korumpirani carinici primili su i po 80.000 eura za dojave o tome koji su brodski kontejneri koji prolaze kroz Antwerpen identificirani kao visokorizični i potencijalni prijevoznici kokaina.

Vanderwaeren je čak rekao da je to omogućilo kriminalcima da izvrše zamjene ili istovare teret u posljednjem trenutku kako bi osigurali da vlasti ne ugrabe njihov ilegalni proizvod.

Skoro svi su podmićeni

Sudski ovršitelj uhićen je prošlog mjeseca i optužen za neovlašteni pristup nacionalnim financijskim podacima s namjerom da pomogne bandama u identificiranju carinika, policajaca i drugih dužnosnika koji imaju dugove. U ožujku prošle godine velika policijska operacija Sky EEC također je dovela do uhićenja policajaca, odvjetnika i državnih službenika za koje se sumnjalo da rade za organizirane kriminalne skupine.

Vojska dužnosnika svake godine skenira oko 30.000 brodskih kontejnera koji stignu u Antwerpen. Otvaraju se samo pošiljke visokog rizika, koje iznose jedan posto svih koje uplovljavaju u luku.

Tijekom svakodnevnih pregleda, koji se provode kako bi se provjerilo jesu li plišane igračke proizvedene u Vijetnamu, kao što je dokumentirano na carinskim deklaracijama, a ne u Kini, pronalazi se droga kreativno spremljena u kontejnere koji stižu iz Južne Amerike.

Najveća prošlogodišnja zapljena, pošiljka više od četiri tone kokaina, bila je skrivena unutar kontejnera punog banana, a otkrili su ga specijalizirani rendgenski skeneri postavljeni u luci.

Autor : M.M.