EUROPSKI parlament danas je većinom glasova usvojio izvještaj hrvatskog europarlamentarca Predraga Freda Matića o seksualnim i reproduktivnim pravima.

Matićev izvještaj usvojen je s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana. HDZ-ovci su bili protiv.

Izvještaj Freda Matića o seksualnim i reproduktivnim pravima podigao je veliku buru u hrvatskoj javnosti, pri čemu su ga žestoko napali konzervativci i biskupi.

U Hrvatskoj ovo sve jako sliči ranom srednjem vijeku iz kojeg se razne desničarske udruge i pojedini crkveni krugovi nisu pomakli. Odnosno Zemlja je za pojedince još uvijek ravna ploča .

Mali poučak iz povijesti da je zemlja okrugla.

Otac moderne znanosti pred sud je izveden zbog promicanja Kopernikove teorije prema kojoj se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obratno

Eppur si muove, odnosno “ipak se kreće” jedna je od najpoznatijih rečenica u povijesti znanosti. Navodno ju je pred inkvizicijskim sudom izrekao talijanski fizičar, matematičar i astronom Galileo Galilei (1564. – 1642.), otac moderne znanosti. Ta je rečenica stoljećima i lajtmotiv sukoba između znanosti i religije, odnosno znanstvenika i visokih predstavnika Crkve.

Riječi koje je navodno uzviknuo Galilei pred crkvenim sudom koje je tražio od njega da se odrekne svoga učenja o kretanju Zemlje oko Sunca. No, no… Ne bi baš bilo tako. Galileo nije bio glup čovjek. Pred inkvizicijom se ponašao onako kako su tražili od njega, jer bi ga, da je govorio, stavili na roštilj, onako kako su to već učinili Brunu. Ali, može bit’, kad su ga popovi vodili u ćorku, prolazio je i kraj svojih mladih sljedbenika. Naravno, oni su bili razočarani njegovim ponašanjem pred sudom, ali im je on nadu vratio kad je, prolazeći pokraj njih, šapnuo: Eppur si muove.

Inkvizicijski sud

Matić slavio izglasavanje izvještaja, objavio sliku na Instagramu

Da je Matiću bilo doista bitno da njegov izvještaj prođe u EU parlamentu pokazuje i fotografija koju je SDP-ov eurozastupnik objavio na svom Instagramu.

Na fotografiji Matić s podignutim rukama skače u zrak nakon izglasavanja izvješća.

Foto: hr-vjesnik

“Europski parlament je s 370 glasova usvojio moj izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena. Konačno imamo jasan stav – svatko u EU mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim uslugama”, napisao je Matić na fotografiji. 

Podsjetimo, rezolucijom koja je izazvala medijsku buru, reakciju Crkve i saborsku raspravu u Hrvatskoj apelira se na države članice da uvedu “sveobuhvatni” seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se ukidanjem oporezivanja osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu.

Traži se da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj i istaknuto je da je “potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi u vezi s pobačajem oblik rodno uvjetovanog nasilja”.

Države članice trebaju osigurati dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, ističe se u rezoluciji.

Autor: M.M.