18 godina Josip Đakić prima saborsku plaću zahvaljujući HDZ-u čiji je vjerni član. 

Foto : hr-vjesnik

Podatak možda zvuči nevjerojatno, ali Đakić je doista sjedio u šest saziva sabora. U sabor ga je instalirao Ivo Sanader, a na liste su ga stavljali i Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko te Andrej Plenković – i to dva puta. 

U svih tih 18 godina Đakić, po struci rudarsko-naftni stručni radnik koji inače paralelno ostvaruje impozantnu karijeru na čelu braniteljske udruge HVIDR-a, gdje je nedavno ušao u peti mandat, u saboru je ostao možda i najbolje zapamćen po tome što je zaspao u saborskoj klupi. 

Foto : hr-vjesnik

Đakića, za kojeg se govorilo da u rodnoj Pitomači, Virovitici i okolici odlučuje o svemu pa i tome hoće li se netko zaposliti u lokalnim tijelima, ovoga se ljeta uhvatio predsjednik Zoran Milanović nakon što je HDZ-ovac najavio bojkot prijema u Kninu. 

“Đakić nije general, Đakić je propalica. Ovi drugi su generali i veliki zapovjednici”, rekao je tada Milanović.

Đakića se dotaknuo i krajem listopada. 

“Ministru svaka čast, ali da će se nametati vrhovnom zapovjedniku, nema šanse. Na kraju krajeva odgovaram ja. Sutra može nestati, biti smijenjen. Tko će doći nakon njega, Jopa iz Pitomače?” rekao je posprdno Milanović o Đakiću. 

HDZ-ovca je sve to uvrijedilo pa se odlučio za novi bojkot. Organizatorima 30-godišnje tragedije u Voćinu kod Slatine u kojem su 1991. godine srpske paravojne postrojbe ubile 47 mještana i trojicu zarobljenih branitelja poslao je mail u kojem je napisao da neće sudjelovati na obilježavanju ako će na njemu biti predsjednik Milanović.

Ovako piše HDZ-ov dugovječni saborski zastupnik

No, od sadržaja maila zanimljivije je kako je on napisan. Kratki mail naime vrvi tipfelerima, gramatičkim i sintaktičkim pogreškama. Prenosimo ga bez intervencija. 

“Ja cu doc kao izaslanik pred hrv sabora i svonu duznost cu obavit i kao duznosik i kao covjek ukoluko vidim da i saznam da ce sudjelovat i nepocudni gost svonu obvezu upricit cu mimo protokola s onim pripadnicima hrv branitelja i pol koji jednako razmisljaju i osjecaju!! Lo”, napisao je Đakić u mailu.

Milanović na kraju ipak nije došao u Voćin, nego je poslao izaslanika pa se onda i Đakić odlučio pridružiti službenom protokolu kao Jandrokovićev izaslanik. No, vratimo se na Đakića, čovjeka koji je, dakle, kao izaslanik predsjednika sabora sastavio mail kakav je sastavio.

Budući da je i Plenković u dva navrata Đakića poslao u sabor, ne može se zaključiti ništa drugo nego da premijer i predsjednik HDZ-a smatra da Đakić spada u najbolji kadar koji ta stranka može ponuditi te da taj čovjek zaslužuje biti među 151 saborskim zastupnikom. 

Naravno da u strankama postoje i drugi motivi zašto se nekoga stavlja na izbornu listu, no zašto bi građane za to bilo briga.

Još malo o tome tko je Đakić

Kako god bilo, Đakiću je Plenković prošle godine osigurao još (vjerojatne) četiri godine u saboru. Prisjetite se još malo nekih zapaženih poteza Josipa Đakića u njegovoj političkoj karijeri.

Osim spavanja u saborskim klupama, HDZ-ovac je ostao zapamćen i po tome što je pred svima u saboru Mostovom Nikoli Grmoji u nekoliko navrata rekao “odjebi”.

Ranije je prebrojavao “srpska imena” u hrvatskoj vladi. Ranko, Rajko, Zoki, Veljko, Rade… Mislio sam da sastavljaju srpsku vladu, a ne hrvatsku.” Izgovorio je to Josip Đakić u jeku predizborne kampanje 2011. godine na račun budućih ministara iz Kukuriku koalicije. 

2010. SDP-ovom Nenadu Staziću u saboru je rekao: “Smijete se k’o kreten i tako izgledate”.

Nasilje i prijetnje

Prema pisanju Jutarnjeg lista od 2006. godine Đakić nije samo verbalni nasilnik nego je policiji poznat i po puno ozbiljnijim djelima. Objavili su tada da je još 1998. godine Josip Đakić osuđen zbog nasilništva na tri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana. Napao je policajca. 

Pet godina kasnije Josip Đakić je izvukao pištolj i uperio ga u redara disko-kluba jer je ovaj tražio da plati ulaznicu. Prijetnja pištoljem Đakiću nije bila dovoljna pa je redara za dobru mjeru udario nogom u trbuh.

Taj postupak nikada nije okončan jer je redar povukao prijavu. O Đakiću kruži još nekoliko nasilničkih priča koje nisu završile na sudu. No, i ove su dovoljne da pokažu što HDZ-ov zastupnik smatra dobrim odgojem.

Posebna priča su Đakićevi sinovi

O Đakićevim sinovima u ovom tekstu nećemo detaljnije iz jednostavnog razloga što bi tekst bio predug. Recimo tek da je Đakić sinove od kojih se jedan, imena Ivan, “proslavio” po prijetnjama smrću novinaru, nacističkoj tetovaži i divljanju autom, više puta.

Srednji Đakićev sin Tomislav pijan je prijetio policajcima govoreći im, među ostalim, i ovo: “Znate li tko sam ja, svi ćete dobiti otkaz. Možete mi popušiti kurac”. Nedavno je stigla presuda kojom je Đakić za prijetnje smrću četvorici zagrebačkih policajaca osuđen samo uvjetno – na deset mjeseci uvjetnog zatvora

Najstariji Đakićev sin se 2012. nakon svađe i naguravanja ispred noćnog kluba u Preku na otoku Ugljanu autom triput zaletio u Zadranina. Pritom imao 1.2 promila alkohola u krvi. 

Hotel Đakića

Pisali smo i o hotelu Divino u Pitomači koji službeno glasi na Đakićevog sina Ivana. 

>> Ivan Đakić ima 22 godine. Otkud mu hotel?

Hotel je otvoren u lipnju 2017. godine, ima 20 moderno uređenih soba i u njemu radi 10-ak ljudi. U sklopu hotela je i restoran s 300 sjedećih mjesta. Prigodom otvaranja hotela Đakić junior najavio je kako će prostor biti upotpunjen s dva velika bazena i teniskim terenima. Đakići nisu izgradili hotel, već je on postojao od prije te je samo preuređen. Hotel se prije zvao Aida, a otvoren je 2007. godine. U hotel je navodno bilo uloženo oko 3,5 milijuna kuna, a iza hotela stajao je poduzetnik Stjepan Široki sa svojom tvrtkom Zlatni klas.

Par godina kasnije Široki je izgubio hotel, a za to je okrivio Đakića i lokalni HDZ. Podravski list je tako početkom 2010. godine prenio optužbe poduzetnika Širokog koji je tvrdio da mu je probleme s prijavom oko neplaćanja 3,9 milijuna kuna poreza državi natovario upravo Đakić jer je navodno bio ljubomoran zbog hotela. Tvrtka je otišla u stečaj, zemljište je dobila banka i onda se ta zgrada prodala.

Hotel Divino je sad u vlasništvu Ivana Đakića, odnosno njegove firme Đakić Thimm čiji je član uprave do ove godine bio i drugi sin, Tomislav. 

Ta je tvrtka inače dobila 90 tisuća kuna potpore Hrvatske turističke zajednice za izgradnju bazena u sklopu hotela Divino u Pitomači.

Autor : M.M.