Policija provjerava više dojava o bombama koje su jutros stigle u nekoliko shopping centara u Zagrebu.

Foto : Screenshot

Među njima su City Center One East, Supernova Garden Mall i Family Mall.

“Ne treba ih zvati hakerima, nego kriminalcima”

Stručnjak za računalnu sigurnost Alen Delić u razgovoru za RTL objašnjava kako je moguće da netko anonimno mailom pošalje dojavu o bombi te što je za to potrebno.

“Danas svatko zna poslati mail, sad je pitanje je li taj mail anoniman ili nije i mi tu ne govorimo o nekim naprednim tehnikama i mislim da fokus i onih koji istražuju ove slučajeve nije samo u jednom mailu nego je u pitanju i zastrašivanje i druge metode kako bi se otkrio počinitelj”, objašnjava Delić.

Kaže kako ovo nije nešto napredno i teško za napraviti. Naime, o svemu ovome je dovoljno informirati se na internetu.

Nerijetko policija otkrije identitet i na kraju to budu mladi ljudi, pa čak i djeca.

“Mladi ljudi danas imaju znanja, oni su tehnološki osviješteni, uče od kolega, ali i na internetu. To što je netko mlad ne znači da nema određena znanja koja može iskoristiti”, smatra stručnjak.

Objašnjava da moramo biti svjesni da kontekst ovog potencijalnog korištenja maila nije jedina stvar na koju će se istražitelji usmjeriti. Kako kaže, imaju druge metode kako bi potencijalno pronašli počinitelja, a smatra da se te osobe ne bi trebalo nazivati hakerima.

“Doista mislim da riječ haker i hakerski napadi u ovom kontekstu ne bi trebali biti korišteni, mi ovdje govorimo o drugačijem kontekstu, istražitelji će se ovdje usmjeriti na različite metode koje imaju, ne samo na korištenje elektroničke pošte. Ona je u ovom slučaju bila samo jedan od alata koji je bio korišten. Hakeri imaju veća tehnička znanja, rade puno drugačije stvari i uostalom ne bismo ih trebali nazivati hakerima, nego kriminalcima koji mogu napraviti puno veće štete od poslati jedan potencijalno anonimni e-mail”, poručio je Delić.Prije 2 sataArena Centar otvoren je prije nekoliko sati

Arena Centar normalno radi.

“Trgovine Arena Centra ponovo rade prema redovnom radnom vremenu. I u ovoj smo iznimnoj situaciji odličnom suradnjom posjetitelja, svih službi Arena Centra te policije osigurali maksimalnu sigurnost svih onih koji su se zatekli u našem centru. Hvala vam na razumijevanju i veselimo se vašem sljedećem posjetu”, objavili su na Facebooku.Prije 3 sataMarko Rakar: Teško je ili nemoguće otkriti tko je pošiljatelj anonimnih dojava

IT-jevac Marko Rakar komentirao je u Studiju 4 današnje dojave o bombama postavljenim u nekoliko zagrebačkih trgovačkih centara. Rekao je da se slična situacija događala u Srbiji prije 10-15 dana.

Autor : redakcija hr-vjesnik