Svečano je danas otvoren novoizgrađeni most preko Kutinice. Riječ je o svjetlosnoj skulpturi koja spaja Trg dr. Franje Tuđmana na kojem je u izgradnji nova stambeno-poslovna zgrada s istočnim dijelom grada Kutine.

Foto :www.radiomoslavina.hr

Svečano su ga rezanjem vrpce otvorili gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i arhitektica Ines Mravunac Sužnjević, blagoslovio ga je, zajedno s njegovim inicijatorima i graditeljima vlč. Vladimir Hren, dok je program glazbom uveličao zbor umirovljenika „Za vašu dušu“.

Foto : www.radiomoslavina.hr

Kako je pojasnio gradonačelnik Zlatko Babić, most je sastavni dio detaljnog plana uređenja, jučer je obavljen tehnički pregled te je on sada siguran za prometovanje pješaka, biciklista, ali i motornih vozila.

Foto : www.radiomoslavina.hr

„Ideja o ovom mostu iskazana je krajem prošle godine i drago mi je da smo ju uspješno sada realizirali.

Foto : www.radiomoslavina.hr

Vrijednost investicije izgradnje mosta je 5,5 milijuna kuna, a financirali smo ga vlastitim proračunskim sredstvima. Možemo biti zadovoljni jer smo dobili objekt koji je urban, ali i koji je poboljšao samu prometnu infrastrukturu užeg centra grada.“ – rekao je gradonačelnik Kutine.

Foto : www.radiomoslavina.hr

Župan Ivan Celjak ovom je prigodom iskazao zadovoljstvo viđenim, te je čestitao Gradu na realizaciji ovog značajnog infrastrukturnog projekta. „Most je važan jer otvara potok Kutinicu i prema građanima Kutine, ali isto tako i prema posjetiteljima, te vjerujem da će i sama Kutinica njime u budućnosti dobiti još veći značaj.“

Foto : www.radiomoslavina.hr

„Most govori sam za sebe kad se pogleda. Sama lokacija u središtu grada je bila zanimljiva i tu je zapravo polazište.“- istaknula je autorica idejnog rješenja Ines Mravunac Sužnjević, Kutinčanka, profesorica na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te dodala: „Cijeli proces bio je izuzetno zanimljiv, pa čak i izazovan.

Foto : www.radiomoslavina.hr

Sami most je nastao kroz više različitih inspiracija koje su potekle iz moslavačke flore, dijelova Moslavačke gore, ali i iz ideje da je prostor mosta ujedno i mali trg koji se onda otvara, zato su stupovi, koji su ujedno i ograda, postavljeni lepezasto.  Također, zamišljen je i kao jedna svjetlosna skulptura. Nadam se da će ovaj most biti „sretan most“ za sve građane Kutine.“

Foto : www.radiomoslavina.hr

Napomenimo kako je most pod videonadzorom, a sve kako bi se riješilo pitanje sigurnosti prometovanja.

Izvor : www.radiomoslavina.hr