HARALD KOPITZ, 56-godišnji Austrijanac iz Beča koji živi i radi u Zagrebu, ubio je noćas u naselju Mlinovi svoje troje djece. Ugušio je blizance u dobi od sedam i sina u dobi od četiri godine. Nakon toga je objavio poruku na Facebooku, a potom se pokušao ubiti trovanjem.

Policiju je o mogućem pokušaju samoubojstva obavijestio njegov prijatelj, koji je vidio oproštajnu poruku na Facebooku. Kada je policija stigla na mjesto zločina, pronašla je Kopitza i troje mrtve djece.

Foto: hr-vjesnik

Prvo djeci dao tablete

Ne sluteći da bi se išta moglo dogoditi, bivša mu je supruga u petak ostavila djecu za vikend, kako je to i inače običavala činiti, te se potom zaputila na poslovni put prema Dubrovniku. Harald se u svom luksuznom stanu na zagrebačkim Mlinovima u elitnoj podsljemenskoj zoni igrao s djecom, skuhao im večeru te ih potom nakon još malo igranja spremio na spavanje. Igra se oduljila, bila je već gotovo ponoć kad su legli i zaspali. Bio je to san iz kojeg se nisu nikada trebali probuditi.

Njihov otac prije toga im je svima dao koktel raznih tableta i lijekova, piše Večernji list. Dječica su nakon toga relativno brzo i usnula. No Kopitz nije očekivao da će se mališani početi buditi. Umjesto da barem tad odustane od stravičnog plana, učinio je upravo suprotno.

Dječica su se počela buditi pa ih je rukama krenuo gušiti

Foto: hr-vjesnik

Zgrabio je za vrat vlastitog sina, još uvijek omamljenog tabletama, i krenuo ga daviti. Dijete nije imalo šanse. Postoji sumnja da se nije tu zaustavio, nego da je to ponovio još dva puta, u slučaju sedmogodišnje kćeri i četverogodišnjeg sinčića.

No još se ne zna od čega su mališani točno umrli i je li im presudilo trovanje ili gušenje. 

Kada se uvjerio da nijedno od troje djece više ne diše, piše Večernji, jedno po jedno ih je uzeo u naručje i odnio na kauč u dnevnom boravku. Polegao ih je jedno pokraj drugoga i oko njih poslagao njihove omiljene igračke.

Oproštajna poruka

U subotu nešto poslije ponoći, 56-godišnji Austrijanac natipkao je i objavio neku vrstu oproštajnog statusa na Facebooku i Instagramu.

“Zbogom svima, otići ću jer više ne mogu. Ljubav mog života ostavila me jer je moja bivša žena bila jako loša prema njoj i nemam novca. Sve što sam pokušao u zadnjih godinu i pol nije me vratilo na posao, čak mi ni braća iz masonske lože nisu mogla pomoći, na kraju mi nisu ni odgovarali na pozive. Samo su mi prijatelji Manfred, Roland i brat Helmut pomogli koliko su mogli. Sada sam došao do kraja. Zato, zbogom”, napisao je na engleskom.

Foto: hr-vjesnikTaj status uočio je netko od njegovih poznanika te odmah obavijestio policiju, koja je odmah krenula u stan. No bilo je prekasno.

Policajcima koji su zatekli stravičnu scenu zločina treba psihološka pomoć

Zagrebačka policija nije imala saznanja niti je ikad prije pružena intervencija u obitelji u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je noćas ubijeno troje malodobne djece, za što je osumnjičen njihov 56-godišnji otac, austrijski državljanin, rekli su danas iz Policijske uprave zagrebačke.

Sumnja se da je bio pod utjecajem psihofarmaka

Ravnatelj Kliničke bolnice Sestara milosrdnica Davor Vagić rekao je da je 56-godišnji Harald Kopitz, koji je noćas u Zagrebu ubio svoje troje malodobne djece i potom pokušao samoubojstvo, za sada stabilno, a rade se nalazi je li bio pod utjecajem psihofarmaka.

“Noćas je vozilom Hitne medicinske pomoći u pratnji policije dovedena muška osoba, 56 godina, sa suženom sviješću. Pacijent je obrađen u našem objedinjenom Hitnom bolničkom prijemu, nakon toga premješten u našu jedinicu intenzivne skrbi, gdje je napravljena daljnja dijagnostika i liječenje”, rekao je Vagić u izvanrednom obraćanju novinarima ispred Vinogradske bolnice.

Foto: hr-vjesnik

Po njegovim riječima, pacijent je stabilno i trenutno nije životno ugrožen.

“Čovjek je pri svijesti. Apsolutno se rade svi mogući nalazi pod sumnjom da je bio pod utjecajem psihofarmaka, ali to ne možemo decidirano reći”, naglasio je dr. Vagić.

Psihofarmacima se u pravilu smatraju lijekovi koji utječu na psihičke procese, pa se primjenjuju u liječenju duševnih bolesti i poremećaja. Obuhvaćaju nekoliko skupina lijekova kao što su psiholeptici (antipsihotici, anksiolitici, hipnotici i sedativi), psihoanaleptici (antidepresivi, psihostimulansi, nootropici i lijekovi protiv demencije) te ostali lijekovi koji djeluju na središnji živčani sustav. U širem smislu psihofarmacima se smatraju kemijske tvari koje u određenoj dozi na poseban način djeluju na duševni život i psihičko ponašanje.

Foto: hr-vjesnik

Kopitz je odmah prebačen u KBC Sestre milosrdnice, gdje su mu se liječnici borili za život. Sada je stabilno. Prijeti mu 50 godina zatvora.

Autor: M.M.