Izvor slike: Slobodna Dalmacija (screenshot)

U ponedjeljak, neposredno prije ponoći i isteka roka za predaju kandidature, poznati splitski SDP-ovac Ranko Ostojić e-mailom je poslao svoju kandidaturu za predsjednika SDP-a.

Time je izravno ugrozio Peđu Grbina i njegov plan da preuzme SDP ali i povećao šanse Mireli Ahmetović i Željku Kolaru da netko od njih dvoje uđe u drugi krug.

– Kandidirao sam se za predsjednika. Posljednji juriš za zdrav razum, zdravo društvo, zdrav SDP – poručio je u utorak Ostojić.

U izjavi za Hinu pojasnio je što ga je motiviralo da se u posljednji trenutak uključi u utrku za novog lidera socijaldemokrata.

– Kandidirao sam se u roku koji je naznačen, nakon presice klana koji tvrdi da je protiv klanova. Isti oni koji su do jučer podržavali Peđu Grbina, sada podržavaju samo sebe – kazao je revoltirani Ostojić.

Kandidatura bivšeg Milanovićeva ministra unutarnjih poslova izazvala je veliko oduševljenje njegovih pristaša. Ostojićev Facebook profil u utorak je bio zatrpan čestitkama i porukama podrške. No, nisu svi u Dalmatinskim organizacijama SDP-a oduševljeni ovim njegovim potezom i time su dali do znanja da su organizacije na Jadranu podijeljene na više frakcija.

Bez obzira na to što Ranka Ostojića favorizira dobar dio javnosti i simpatizera, na izborima odlučuje nešto manje od 12000 članova s pravom glasa i to će svakako biti neizvjesna utrka do samog kraja.

Ostojićevo uključenje u utrku moglo bi drastično promijeniti odnose snaga. Članstvo koje simpatizira Grbina je u konačnici i članstvo koje simpatizira Ostojića. Ako tu dođe do podjele glasova u problemu bi mogla biti oba kandidata, a u tom slučaju bi SDP već u prvom krugu izbora mogao imati novog predsjednika ili predsjednicu.

Potporu koju u ovom trenutku ima Grbin po nekim procjenama bi se čak mogla i prepoloviti, a time se otvaraju vrata i Kolaru i Mireli Ahmetović da uđu u drugi krug te tako pomrse račune taboru “milanovićevaca” o lakoj pobjedi i preuzimanju SDP-a na ovim unutarstranačkim izborima.

Izvor slike: HR-vjesnik

Mirela Ahmetović do sada nije imala nikakve šanse da uđe u drugi krug, no s Ostojićevom kandidaturom ta su joj vrata širom otvorena.

Ostojić se odlučio na riskantan potez i ako on postane predsjednik ovakvog SDP-a koji je na koljenima, jasno, bit će to veliki izazov za njega osobno i njegov tim.

Ako, pak, u konačnici pomrsi račune Grbinu, a ujedno i samom sebi te na čelo SDP-a dođe Kolar, kojeg podržava suprotna stranačka frakcija i veliki broj županijskih organizacija, Ostojićeva politička karijera mogla bi biti zauvijek okončana iako se svi kandidati kunu, ukoliko pobjede, da neće biti revanšizma prema gubitnicima već će svi zajedno raditi za novi i bolji SDP.

AUTOR: HR-vjesnik