Izvor slike: N1

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić je, ne baš sasvim očekivano, odjednom postao središnjom temom predizborne kampanje. Bivši ministar zdravstva i prvi na listi Restart koalicije u II izbornoj jedinici je, naime, nakon kontakta sa zaraženim dužnosnikom SDP-a Adrianom Friganovićem otišao u samoizolaciju, što je izazvalo žestoke reakcije iz HDZ-a, među kojima se posebno isticala ona ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, nezadovoljnog što se Ostojić samoinicijativno izolirao.

U razgovoru za Telegram Ostojić kaže kako je nakon što je doznao da mu je kolega zaražen, zvao epidemiološku službu, ali kako mu se nitko nije javio odlučio se konzultirati sa svojim obiteljskim liječnikom.

“On ipak dobiva svaki dan nove informacije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. I on mi je preporučio da izvadim krv i bris, te da odem u samoizolaciju. Tako sam i postupio. Kad sam vidio da mi je nalaz negativan, pogledao sam preporuke američkog i europskog centra za suzbijanje zaraznih bolesti koji jasno kažu da se test mora ponoviti još jednom ako je kontakt bio u roku od 48 sati. To sam i napravio u ponedjeljak i, obzirom da je i taj nalaz bio negativan, vratio sam se na posao. Naravno, odmah u petak sam nazvao i ravnatelja KBC Zagreb, profesora Antu Ćorušića, HDZ-ovog ministra zdravstva u sjeni već godinama…” – rekao je Rajko Ostojić za Telegram.

Upitan kako ocjenjuje rad Nacionalnog stožera te misli li da je rizično otvaranje granica prema BiH, konstatirao je da se radi o vrlo rizičnoj odluci stožera, a stožer je do sada griješio s preporukama posebice kod Domova za starije u Splitu i Koprivnici te na teniskom turniru u Zadru.

“Što se tiče Stožera, definitivno su pogriješili s preporukama, trebalo se raditi o obvezama, kod Domova za starije, radi čega smo i imali zarazu u Splitu i Koprivnici. Pogriješili su i oko teniskog turnira u Zadru, tu je pogriješila Nikolina Babić iz HTS-a, jer je međunarodni teniski savez jasno rekao da postoji obveza testiranje pri dolasku na turnir i odlasku. Ona to nije napravila, HZJZ nije na tome inzistirao, na tribinama se nisu pratile preporuke, nego su se svi zbili kao sardine… Pa sram ih bilo! Onda meni govore da se petljam u epidemiologiju, a nitko iz vrha HZJZ-a kao što vidite nije epidemiolog! I to je činjenica…” – odrješito je rekao Ostojić te se nadovezao na otvaranje granice s BIH.

“To je definitivno visoko rizična odluka, BiH ima eksploziju inficiranih. Evo, ja sam otišao u samoizolaciju, a SDP je prekinuo dio kampanje koji se odnosi na susret s građanima, i možda smo zbog toga izgubili jedan mandat, jer nam ankete u Drugoj izbornoj jedinici daju granični sedmi. Ali, između tog jednog mandata i činjenice da bih morao živjeti sa saznanjem da sam hodao okolo, inficirao ljude i možda ugrozio nečiji život, biram samoizolaciju. Oni su izabrali tri mandata iz dijaspore. To je činjenica i to je razlika. I neka im je na savjesti” – poručio je oštro Ostojić.

AUTOR: Telegram