Izvor slike: Glas Istre

“Ostani doma i ostat ćeš bez doma”, poručuju istarski prijevoznici takozvanog povremenog prijevoza (onog koji nije redovni, linijski).

Prosvjed se održava na Ipsilonu, a okupilo ih se oko 60-ak i vrlo su ljuti.

Nezadovoljni su vladinim mjerama zbog kojih ne mogu raditi, a ostale su im obaveze leasingu za vozila. Osim u Istri prosvjedovalo se u “pet do 12” i u drugim dijelovima Hrvatske.

“Zadnji trenutak je za odlučnije djelovanje. Naime, dogodilo se ono na što upozoravamo posljednjih mjesec dana. Leasing kuće krenule su s aktiviranjem zadužnica i sad nas očekuje samo spirala negativnih događanja, koja vode do likvidacije naših tvrtki”, upozoravaju. 

Ističu da je malo tko očekivao da će leasing kuće imati interesa oduzeti preko 650 autobusa diljem Hrvatske, ali oni su, navode, krenule upravo tim putem.

Izvor slike: Šibenik IN

Na Ipsilonu se okupilo 60-ak prosvjednika sa svojim autobusima i kombijima.

“Također, moramo istaknuti da sve kreditne linije koje su najavljene kao pomoć tvrtkama oko likvidnosti za sada još nisu profunkcionirale. Sve ide presporo i još nitko od naših kolega nije potpisao niti jedan ugovor, što znači da nismo uspjeli riješiti niti druge naše obaveze. Nažalost, jako dobre mjere koje je naša vlada donijela za spas radih mjesta, u našem slučaju neće biti dovoljne. Mi najbolje znamo kolika je vrijednost dobrog i kvalitetnog radnika i zato unatoč svim poteškoćama nismo otpustili svoje djelatnike. Činjenica je da ukoliko ne bude naših tvrtki, neće biti posla, kako za nas, tako niti za naše djelatnike. U našem slučaju, svima poznati slogan ostat će upamćen u nešto izmijenjenom obliku – ostani doma i ostat ćeš bez doma”, pojašnjavaju.

Prijevoznici zahtijevaju da Vlada postigne dogovor s leasing kućama oko zamrzavanja glavnice i kamata na  minimalno godinu dana, osiguravanje europskih sredstava pomoći, žurno odobravanje sredstava za likvidnost te produljenje mjere za spas radnih mjesta na tri mjeseca.

AUTOR: Glas Istre