HRVATSKI sabor danas je raspravio prijedlog kandidata za glavnog ravnatelja Roberta Šveba kojeg vladajući podupiru, a oporba odbija smatrajući kako predstavlja kontinuitet u kojem Hrvatska radiotelevizija (HRT) ne ispunjava ulogu javnog servisa, pri čemu je naziva glasilom vladajuće stranke.

HDZ-ovac prvo hvalio Šveba

Mario Kapulica (HDZ) istaknuo je kako predloženi kandidat za ravnatelja HRT-a Robert Šveb ima 20 godina radnog iskustva te zna kako se vodi organizacija multimedijalnog karaktera, kako osigurati zaposlenicima bolje radne uvjete, a korisnicima bolji javni servis, a da pritom ne izgubi bitku pred izazovima novog vremena.

“Promjene je potrebno uvoditi postupno i zaustaviti odljev kadrova te ostvariti dobre poslovne rezultate”, smatra Kapulica.

Vili Matula (Zeleno-lijevi blok) ustvrdio je kako je program predloženog kandidata Roberta Šveba preopćenit te da je njegov nastup pred saborskim Odborom za informiranje, informatizaciju i medije bio najlošiji.

HRT produžena ruka i glasilo stranke na vlasti. Slika dovoljno govori

Predložio je da se poništi natječaj i imenuje vršitelj dužnosti koji bi trebao odmah razriješiti ravnateljicu Informativnog medijskog servisa HRT-a Katarinu Perišu Čakarun, ravnatelja jedinice Poslovanja Mislava Stipića te glavnog urednika svih televizijskih programa HTV-a Brunu Kovačevića.

Raspudić: Natječaj bi trebalo ponoviti

“Nema oporbenog zastupnika koji se slaže s izborom predloženog kandidata za ravnatelja HRT-a, jer nije izabran sukladno proceduri”, rekla je Dalija Orešković (Centar), a Nino Raspudić (Most) smatra kako bi natječaj trebalo ponoviti podsjetivši da je Švebovim propustom HRT izgubio pravo prijenosa Svjetskog rukometnog prvenstva 2009.

Josip Borić (HDZ) rekao je kako oporba zaboravlja što je činila dok je bila na vlasti, osobito SDP, koji je gubio izbore, a htio bi vladati i donositi odluke.

“Briga njih za javni servis, oni bi htjeli uređivati program”, smatra Borić. Ustvrdio je da je zastupnik Nikola Grmoja (Most) “kotlovničar oporbe” koji ih “grije na najjače, okuplja i raspoređuje”.

Puljak: HRT bira ravnatelja na silu

Sabina Glasovac (SDP) predložila je da sabor prihvati zaključak kojim bi se pozvalo novoizabranog ravnatelja HRT-a da povuče tužbe protiv vlastitih novinara koje je podnio bivši ravnatelj Kazimir Bačić. Upozorila je kako jedino predloženi kandidat nije podnio dokaz o nepostojanju sukoba interesa.

Njezin stranački kolega Arsen Bauk ocijenio je kako je rasprava o predloženom kandidatu ujedinila oporbu nazvavši je kovanicom “Hasanbenčić” te razjedinila većinu koja, po njegovu sudu, nema dovoljno glasova za glasovanje.

Marijana Puljak (Klub Centar-Glas) drži da HDZ “nasilno izabire ravnatelja” i da “jednog osumnjičenog za korupciju zamjenjuje drugim koji je u sukobu interesa”, a rekla je i da je HRT produžena ruka i glasilo stranke na vlasti.

“HRT treba biti javi servis i brana protiv korupcije”, istaknula je i upozorila kako HRT sa 1.3 milijarde kuna i 2800 zaposlenih ostvaruje dvostruko manju dobit od komercijalnih televizija.

Autor: M.M.