Povorka ponosa, u kojoj sudjeluje oko 2500 građana, krenula je oko 15:30 s Rooseveltovog trga i uz geslo “Prajd zauvijek” obilježava 20. povorku LGBTIQ zajednice u Zagrebu. Oko 16:30 stigli su na Ribnjak gdje počinje popodnevni program. Održat će se prvo politički skup “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”, a nakon toga će uslijediti zabavni program.

Sudionici zagrebačkog “prajda” uz nošenje natpisa, zastava, odjeće i rekvizita duginih boja, krenuli su Frankopanskom ulicom, a povorka se kretala Ilicom preko Trga bana Jelačića, Ulice Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom do Parka Ribnjak.

Foto: hr-vjesnik

Na Rooseveltovom trgu okupljanje je počelo u 14 sati. Povorka ponosa jedno od prvih masovnih okupljanja od stupanja na snagu novih epidemioloških mjera početkom srpnja, prema kojima su sudionici većih okupljanja obvezni imati covid-digitalnu potvrdu. 

Više desetaka redara, na četiri pulta oko Rooseveltovog trga, provjeravalo je imaju li sudionici covid-potvrde. 

Foto: hr-vjesnik

Sudionici su se okupili u opuštenoj atmosferi, a osim zastava duginih boja, nosili su transparente, poput onih “Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača”, “I pederi su radnici”, “Prožeta homoseksualnosti od glave do pete”.

Foto: hr-vjesnik

Put od prve zagrebačke Povorke ponosa s nekoliko stotina okupljenih do onih masovnih, u kojima se na tisuće ljudi zalaže za solidarno i ravnopravno društvo, nije bio nimalo lak. Započeo je zahvaljujući nekolicini aktivista koji su 29. lipnja 2002. odlučili istupiti u javni prostor svoga grada. Unatoč tada prisutnom nasilju i strahu, to je za LGBT osobe u Hrvatskoj bio povijesni dan!

Foto: hr-vjesnik

PRAJD ZAUVIJEK!

Autor: hr-vjesnik