“Sad se hvataju pozicije jer su članovi svjesni da bi Grbin mogao biti tek tranzicijski predsjednik”

Foto: hr-vjesnik

Zbog čega je usred “čistke” članstva u zagrebačkoj i brodskoposavskoj organizaciji bez stranačke iskaznice SDP-a ostao velik broj članova, među kojima i četvero saborskih zastupnika plus bivši ministar i bivši šef zagrebačkog SDP-a, pitanja su na koja će danas na sjednici Predsjedništva morati odgovarati šef stranke Peđa Grbin.

Bivši šef SDP-a Zagreb Gordan Maras

Podsjećamo, neki članovi vodstva zatražili su sazivanje sjednice Predsjedništva kako bi im se detaljno objasnilo što su to točno bivši glavni tajnici stranke Nikša Vukas i Zvane Brumnić, bivši ministar i bivši potpredsjednik stranke i potpredsjednik Sabora Rajko Ostojić, zastupnica Marina Opačak Bilić i bivši šef SDP-a Zagreb Gordan Maras, ali i mnogi drugi, točno zgriješili.

Zastupnica Marina Opačak Bilić

Ne zadovoljavaju se Grbinovim objašnjenjem da je riječ, kada je govorio o izbačenim zastupnicima i Marasu, o “političkoj odluci i da ona proizlazi iz njihove odgovornosti, među ostalim i kroz obnašanje stranačkih dužnosti gdje su direktno odgovorni za rasulo koje postoji u tim organizacijama”. – Očekujem da mi se podrobno objasne razlozi zašto se ti ljudi izbacuju. Želim i dokaze da su radili protiv stranke. Ako ih imaju, nemam problema s njihovim izbacivanjem. Ako ih nemaju, onda je to problem – kaže član vodstva i europarlamentarac Predrag Matić.

Europarlamentarac Predrag Matić.

Slično govore i neki drugi članovi Predsjedništva, koji će također danas tražiti objašnjenja i dokaze od Grbina kao argumente za izbacivanja, a idu i korak dalje te poručuju kako se, ne budu li im ponuđeni jasni dokazi, neće libiti inzistirati na novoj sjednici Predsjedništva i tražiti da se na nju pozovu svjedoci koji imaju saznanja da se radilo protiv stranke da daju svoje iskaze.

I iako većina sugovornika smatra da će današnja sjednica vodstva biti mučna i žustra, većina se isto tako slaže da se na sjednici ništa revolucionarno neće dogoditi. Odnosno nitko ne vjeruje da je moguće da dođe do promjene odluke o izbacivanjima, odnosno da se neke od izbačenih vrati u stranku, a što traži i Gordan Maras koji je jučer za Večernji kazao kako SDP nije HDZ i kako se u SDP-u loše odluke uvijek mogu preispitati. – Ne vidim da je veliki preokret moguć.

Vraćanje u stranku nekog od izbačenih, primjerice Gordana Marasa, a što će sigurno tražiti neki članovi vodstva, prije svega Kristina Ikić Baniček, bio bi direktan šamar u lice Peđi Grbinu. Mislim da se to neće dogoditi i da će Grbin imati većinu na svojoj strani po pitanju čistki – kaže izvor iz vodstva SDP-a, dok drugi izvor dodaje kako bi to bilo i protustatutarno i kako se eventualan povratak u članstvo može dozvoliti tek nakon što se provedu unutarstranački izbori i nakon što nova stranačka tijela budu konstituirana.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček

Raspad Kluba?

Naš drugi izvor iz Predsjedništva kaže isto, ali i dodaje kako Grbin, iako trenutačno ima većinu u vodstvu na svojoj strani, ne može baš mirno spavati. – Jasno je kao dan da su dvorski obračuni počeli, da su članovi vodstva međusobno svi posvađeni i da već sada mnogi od njih, koji su do jučer bili odani Grbinu, hvataju svoje pozicije svjesni da bi Grbin mogao biti tek tranzicijski predsjednik – kaže izvor iz vodstva SDP-a. Nakon današnje sjednice Predsjedništva Grbina pravi izazov tek čeka, i to na sjednici Kluba zastupnika. Naime, iako je iz stranke isključeno četvero zastupnika, oni su formalno i dalje članovi Kluba, a naši izvori iz Kluba bliski isključenima kažu da će se napraviti sve da svi oni, bez obzira na to što više nisu formalno članovi stranke, i dalje ostanu u Klubu. Što znači da će, dođe li odluka o njihovu isključenju i iz Kluba, a koja se očekuje, biti direktno protiv nje. Koliko bi SDP-ovih saborskih zastupnika otišlo za isključenima, veliko je pitanje, ali jedno je sigurno, značilo bi to raspad Kluba zastupnika SDP-a. 

Pitanje je kuda plovi ovaj brod SDP-a (Samo drug Peđa) ne zna se ???

Autor: hr-vjesnik