MJESEC dana nakon žetve je cijena kilograma pšenice premašila dvije kune, a u zadnjih pola godine poskupjelo je i ulje, zbog čega pekare najavljuju poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda.

Index je kontaktirao najveće hrvatske pekarske lance kako bi doznao kad planiraju i za koliko točno podići cijene kruha i ostalih proizvoda s polica. Međutim, veliki pekarski lanci još su uvijek izrazito oprezni u davanju izjava i konkretnih informacija.

Vlasnik Dinare: Već 20 godina nam kruh košta isto

Tek nam je vlasnik Dinare Josip Galiot priznao da se vrlo teško nose s poskupljenjem namirnica, zbog čega će, kaže nam, biti prisiljen od 1. rujna povisiti cijene u svom lancu pekara. Za koliko točno, još uvijek ne zna.

“Teško nam je donijeti odluku o poskupljenju. Moramo još snimiti situaciju, no cijene moramo dizati, ne možemo se pokriti, već smo sad pred stečajem. Pa litra ulja je od veljače drastično poskupjela. Bila je 5.75 kn u nabavi, za pola godine je otišla 100 posto gore, a ulje nam je dosta veliki faktor u proizvodnji. Već smo u velikom gubitku u ovih pola godine, tako da ćemo morati poskupjeti. Od 1. rujna ćemo dići sve cijene, a za neke proizvode cijene će biti dosta više jer je sva sirovina jako poskupjela. Pa mi u Dinari već 20 godina držimo cijenu bijelog kruha od 6.5 kuna”, rekao je Galiot u razgovoru za Index.

Navodi kako su hrvatsko tržište preplavili smrznuti pekarski proizvodi koji se prodaju u velikim trgovačkim lancima, a s njima se, kaže, teško nositi.

“Svi će dizati cijene kruha i pekarskih proizvoda, to je neminovno. Do prije tri godine za pekarsku industriju u Hrvatskoj trebalo je 550.000 tona pšenice, sad nam je dovoljno 350.000, dakle ostalo dolaze smrznuti proizvodi s tendencijom da ih bude još i više. Ove godine je netko ciljano izvezao pšenicu pa je nemamo i cijene rastu nenormalno, tako da će se to odraziti i na cijene pekarskih proizvoda”, rekao nam je Galiot.

No, o konačnim cijenama još nije odlučio tako da nije poznato koliko će poskupjeti kruh, a koliko ostali proizvodi.

Autor: M.M.