Prošla je točno godina dana od razornog potresa na Baniji, koji se dogodio 29.12.2020. u 12:19.

Na Facebook stranici Sisačke nadbiskupije po prvi je put objavljen video koji prikazuje trenutak potresa te urušavanje zvonika katedrale, kao i dijela zida Starog mosta.

“U trenutku potresa supruga i ja smo bili na sred Starog mosta… Na snimci se vidi naša Suzuki Vitara… Ispred nas srušio se zid u Kupu… Ne bih nikom poželio da to vidi i osjete… Ne ponovilo se…”, napisao je ispod snimke jedan građanin.

Godina dana od potresa

Prije godinu dana potres magnitud 6.2 prema Richteru je odnio živote i teško oštetio cijelu Sisačko-moslavačku, ali i okolne županije. Potres s epicentrom kod Petrinje zabilježen je nakon podneva, u 12:19. 

Sada već bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović davao je izjavu za medije. Komentirao je potres koji se dogodio dan ranije. A onda se sve počelo tresti nekoliko sekundi. Oblak prašine digao se iznad Banije i nekoliko trenutaka ništa se nije vidjelo. Kad se nebo raščistilo, pokazali su se prizori užasa. Centar Petrinje više nije postojao.

Bio je to jedan od dva najjača instrumentalno zabilježena potresa u Republici Hrvatskoj od 1909. godine.

Potres se osjetio diljem Hrvatske i u okolnim zemljama, a prethodilo mu je nekoliko slabijih potresa dan prije. Naime, 28. prosinca na području Petrinje zabilježeni su potresi magnitude 5.0 prema Richteru, kao i potresi od 4.7 i 4.1 po Richteru.

Godinu dana nakon razornog potresa koji je pogodio Baniju obnova pogođenih gradova i sela još uvijek nije krenula. Više tisuća domova dobilo je crvenu naljepnicu, a brojni ljudi i dalje žive u kontejnerima, bez pristupa struji, vodi i grijanju. 

Premijer Andrej Plenković obišao je danas Baniju, gdje su ga dočekali nezadovoljni građani, izviždali ga i gađali ga grudom snijega.

Autor : M.M.