Izvor slike: Jutarnji list

OBITELJ ministra zdravstva Milana Kujundžića krajem prošle godine kupila je još jednu kuću u Zagrebu. Kuća je 12. prosinca 2019. upisana u imovinsku karticu ministra, a kao vlasnica je navedena njegova supruga Tatjana Kujundžić. Kuća se nalazi u Maksimiru, površine je 288 četvornih metara i plaćena je 1.462.500 kuna.

Ministar je u imovinsku karticu upisao kako su do nove nekretnine došli “kupnjom od drugih izvora dohotka, novčanom pozajmicom te zaduženjem kod banke (kredit)”. 

Zanimljivo je da  iz imovinske kartice nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla isplatiti ovu nekretninu do kraja. 

Kujundžićeva supruga je u studenom u PBZ-u podigla kredit u iznosu od 750.000 kuna. Tim kreditom pokriveno je samo pola cijene pa ostaje upitno odakle ostalih 712.500 kuna.

Ministar Kujundžić kaže da je od nekoga posudio 300.000 kuna. Taj dio nije upisao u imovinsku karticu niti je naveo od koga je posudio novac. A to je morao učiniti. 

Za ostatak iznosa od 412.500 kuna tvrdi da je podmiren iz štednje, no to se, ne poklapa s podacima koje je dostavio Povjerenstvu za sukob interesa.

Tko je Kujundžiću posudio novac?

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su kako dužnosnici u kartici moraju navesti iznos pozajmice i ostale uvjete. Dodaju i da, ako je dužnosniku pozajmicu dala fizička osoba, Povjerenstvo ne objavljuje ime i prezime osobe. No oni moraju biti obaviješteni o kome se radi. Kujundžić to nije učinio.

Upitno je i odakle preostalih 412.000 kuna, za koje Kujundžić tvrdi da su iz štednje.  Ministar navodi kako je taj iznos podignut s računa u PBZ-u. Ministar je rekao i kako on i supruga imaju 40.000 kuna plaće pa štede jer “žive skromno”.

Od 2016. godine do danas u ministrovoj imovinskoj kartici stoji kako supruga i on imaju 275.000 kuna ušteđevine. Taj iznos ostao je nepromijenjen i nakon što su kupili kuću, a i danas piše da imaju tih 275.000 kuna na štednim knjižicama.

Povjerenstvo je najavilo da će cijeli slučaj istražiti.