Predsjednik sabora Gordan Jandroković najavio je da će sabor o izboru Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a glasati u srijedu, na što je Marija Selak Raspudić (Most) vladajućoj većini poručila kako im oporba neće dozvoliti da siluju javni servis.

Screenshot: HRT

U ponedjeljak će se ponovno sastati Odbor za medije, sukladno odluci Odbora za Ustav, najavio je Jandroković, napominjući kako će se o izboru glavnog ravnatelja HRT-a raspravljati u utorak, kada sabor nastavlja plenarnu sjednicu.

Glasanje će biti u srijedu ujutro, a nakon toga će se raspravljati o izmjenama Zakona o obnovi, rekao je zastupnicima. Selak Raspudić takav dnevni red naziva omalovažavanjem saborskih zastupnika jer vladajuća većina nastavlja inzistirati na oktroiranju novog šefa HRT-a koji je u eklatantnom sukobu interesa.

Selak Raspudić: Naša bitka će se nastaviti

Foto: hr-vjesnik

“Oporba je danas izvojevala veliku pobjedu, naša bitka će se zbog vašeg nastavka oktroiranja nastaviti i nećemo vam dozvoliti da silujete javni servis”, poručila je. To je vaše demokratsko pravo, uzvratio joj je Jandroković.

Odbor za Ustav i Poslovnik i politički sustav zaključio je da su sjednice Odbora za medije na kojima se odlučivalo hoće li Šveb biti kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a bile neregularne te da se mora sazvati nova. Ako sabor ne imenuje Šveba do 21. listopada, poništit će se javni natječaj koji je bio objavljen krajem srpnja.

Uvršten prijedlog o povjerenju ministru Mariću

Saborski dnevni red danas je dopunjen sa sedam novih točaka, uz izmjene Zakona o obnovi koje idu u hitnu proceduru, uvršten je i prijedlog oporbe da se pokrene pitanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Taj prijedlog, koji je inicirala nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto, potpisala su 34 zastupnika, a žele da se rasvijetli ljetošnji ministrov boravak na jahti poduzetnika Blaža Pavičića.

Autor: M.M.