25.03.2020., Zagreb - Nacionalni stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije o najnovijim detaljima sirenja koronavirusa u Hrvatskoj. ministar zdravstva Vili Beros. Photo: Marko Lukunic/POOL/PIXSELL

Izvor slike: Croatia Week

Osim iznimno problematične situacije s Domom za starije i nemoćne u Splitu te jednog zaraženog štićenika doma iz Koprivnice, među današnjim novostima je i to da su se, pod posebnim uvjetima, otvorile tržnice.

Trgovine od danas pa sve do subote rade duže – do 20 sati. 

– U posljednja 24 sata u Hrvatskoj imamo 64 novozaraženih. To je dosad ukupno 1407, rekao je odmah na početku konferencije ministar Vili Beroš

– U bolnici u Dubravi preminuo je još jedan muškarac koji je i prije zaraze imao ozbiljne zdravstvene probleme. Bio je starije životne dobi. On je 20. žrtva korona virusa u Hrvatskoj, a ozdravilo je 219 ljudi. 

– U Koprivnici smo brzo reagirali, kao i u Splitu. Imamo određena izvješća, a nakon ove konferencije ćemo sjesti i evaluirati ih. 

– Nitko iz doma, ni osoblje ni liječnica, nisu kontaktirali navedenu instituciju, prema informacijama koje imam – rekao je Beroš.

Krunoslav Capak rekao je da je situacija u Koprivnici pod kontrolom. Što se tiče Splita, kaže da je bilo sumnje da se zaraza proširila na treći kat doma.

– Troje je ljudi premještneno u bolnicu, znat ćemo rezultate kroz nekoliko sati, rekao je Capak.

Ministica demografije Vesna Bedeković rekla je da je Ministarstvo izdalo niz preporuka za domove.

– 27. veljače bila je preporuka zabrane posjeta u domovima za stare i nemoćne. Rano smo se počeli pripremati za sve što nas čeka. Potom je bila preporuka 13.3., kada smo ponovili ovu preporuku i provjerili s domovima pridržavaju li se mjera, rekla je. 

Podsjetimo, ministrica Bedeković još je jučer u Splitu rekla da iz doma ni u jednom trenutku nije dobila informaciju da štićenici imaju povišenu temperaturu, iako su dužni svaki dan podnositi izvešće ministarstvu. 

– Stožer je poduzeo niz aktivnosti i dao niz uputa što se tiče domova za starije i nemoćne. S ovakvim se problemima, kad virus ulazi u zdravstvene sustave, suočava cijeli svijet, rekao je ministar Beroš. 

– Jedan je problem da neki štićenici moraju povremeno u bolnice na primjerice promjenu katetera. Sustav je nemoguće hermetički zatvoriti. Djelatnici jesu podijeljeni u grupe, no oni odlaze svojim obiteljima, izloženi su brojnim ljudima svaki dan… 

– Moramo svi biti svjesni toga da svaka temperatura i svaki simptom respiratorne bolesti poput kašljanja ili šmrcanja mora biti suspektan na Covid-19. 

– Moramo se odgovorno ponašati i poštovati mjere Stožera. Zato vas molim da ih se držite, izbjegavajte okupljanja, izbjegavajte trgovine, rekao je. 

Krunoslav Capak je rekao da cijela Kukuljevićeva još nije ispražnjena, za osmero se mladih pacijenata još uvijek traži adekvatan smještaj. Podsjetimo, u toj je bolnici zaraženo četvero zaposlenika – medicinska sestra, psihijatar te dvije kuharice. 

– Znamo da je četvero zdravstvenih djelatnika iz navedene institucije pozitivno, detektirani su 7. travnja i učinjen je epidemiološki izvid. 34 djelatnika je bilo u kontaktima, prema njima je određena mjera samoizolacije kao i prema ostala dva bolesnika, a ostali bolesnici su premješteni u Jankomir te su i prema njima poduzete epidemiološke mjere u donosu na činjenicu jesu li ili ne bili u kontakti sa zdravstvenim djelatnicima, komentirao je Beroš situaciju u Kukuljevićevoj.