Izvor slike: Telegram

U cijeloj zemlji sudovi se zbog pandemije bave isključivo hitnim slučajevima, no upravo je potvrđena optužnica zbog 2,770 kuna štete

Općinsko državno odvjetništvo pokazali su i u jeku pandemije, izazivane COVID-om 19, nevjerojatnu brzinu i učinkovitost. Kada hrvatski sudovi, s obzirom na preporuku Ministarstva pravosuđa odgađaju već zakazane rasprave zbog pandemije, pa je tako još 16. ožujka otkazano i suđenje saborskom zastupniku Franji Luciću zbog kaznenog djela davanja mita, a već osuđeni Josip Klemm i Tomislav Horvatinčić, iz istih razloga ne moraju na odsluženje zatvorske kazne, virovitičko pravosuđe kani kazniti novinarku i aktivisticu, Ivu Anzulović – prenosi portal Telegram.

Optužno vijeće Općinskog suda u Virovitici, naime, prije dva dana, 8. ožujka potvrdilo je optužnicu protiv Ive Anzulović koju je 4. ožujka podiglo tamošnje Općinsko državno odvjetništvo. Strašni krimen kojeg je počinila Anzulović i koji je zahtijevao silnu hitnost sastojao se u ispisivanju grafita na zidu Spara u Virovitici. Grafit nije sadržavao nikakve uvredljive poruke, niti je bilo kome prijetio, nije na njemu bilo ni slova ”U”, niti srpa i čekića.

Na crvenom zidu spomenutog samoposluživanja Iva Anzulović posljednjeg dana prošle godine, 31. prosinca 2019., bijelom je bojom ispisala: ”Isusek? Bijo sam zločest ove godine ali bi htjeo 17 miljona nazad. Roki.”

izvor slike: Telegram

Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, podižući optužnicu, dalo si je truda pa su pedantno izmjerili kako su slova veličine 54 do 67 centimetara, a cijela poruka na zgradi Spara dugačka 27,3 metra. Izračunali su također da je ”neovlašteno mijenjajući izgled zida” na zapadnoj strani poslovnog objekta u vlasništvu trgovačkog društva Spar, ”počinila kazneno djelo protiv imovine – oštećenje tuđe stvari i uzrokovala štetu u iznosu od 2,770 kuna”.

Slijedom toga, Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici zatražilo je za Ivu Anzulović kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci ”s time da se temeljem članka 56. Kaznenog zakona primjeni uvjetna osuda, tako što se izrečena kazna zatvora u trajanju od pet (5) mjeseci neće izvršiti ako okrivljenica u roku od 1 (jedne) godine ne počini novo kazneno djelo”.

Takvu optužnicu prije dva dana, 8. travnja, rekosmo, potvrdilo je optužno vijeće Općinskog suda u Virovitici u kojem su sjedile sutkinje Jasna Delić Janković (predsjednica), Katarina Petrović i Annelisa Janeš-Miholković.

Kirinu se zbog nestanka 17 milijuna kuna nije dogodilo ništa

– Napisala sam grafit želeći građane podsjetiti na najveći skandal u Virovitici u 2019., nestanak 17 milijuna kuna iz gradske blagajne. Pri tom sam koristila gramatičko pravopisne standarde gradonačelnika Ivice Kirina, a možda je nekoga potpis Roki, asocirao na Kiro, kako od milja u Virovitici zovu Kirina – kaže Iva Anzulović za Telegram.

Kao što smo više puta pisali, gradonačelniku Ivici Kirinu, najodgovornijoj osobi u virovitičkoj gradskoj vlasti, zbog nestanka 17 milijuna kuna nije se dogodilo apsolutno ništa. I dalje je na istoj funkciji. Sva krivnja svaljena je na pokojnog pročelnika u odjelu za financije, koji je u lipnju prošle godine, službena je verzija počinio samoubojstvo.

No, ako što iz ovog slučaja vidimo, Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, kao i tamošnji Općinski sud, unatoč izvanrednim okolnostima izazvanih pandemijom koronavirusa, rade punom parom, pa će se Iva Anzulović uskoro naći pred sudom, a bude li ponovno pisala grafite možda se nađe i u zatvoru.