Izvor slike: Telegram.hr

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije proveo je raspravu o Zdravku Vukiću, kojeg je Vlada RH predložila za novog ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka. Pošto su zastupnici glasovali elektronskim putem rezultati rasprave još nisu poznati.

Vukić bi na funkciji ravnatelja trebao naslijediti Antu Rajkovaču koji AZOP vodi od 2014. godine.

Slabo se zna o Zdravku Vukiću ali zato ima informacija o njegovom prelasku između političkih stranaka – promijenio ih je čak četiri.

U politici je aktivan od 1997. godine. Bio je član nekoliko stranaka – HSLS-a, HDSSB-a, HSP-a Ante Starčević i HDZ-a.

Dok je bio u HDSSB-u, u prosincu 2009., zadesila ga je situacija koja je do danas ostala zabilježena na društvenim mrežama. Snimljen je tijekom prikupljanja donacija u osječkoj Pučkoj kuhinji. Svima je izgledalo kako Vukić u staklenu posudu u koju se ubacivao novac nije ubacio baš ništa, već je samo gurnuo ruku ne bi li fingirao donaciju.

Nakon što je snimka objavljena na Youtubeu, Vukić je sazvao konferenciju za medije ne bi li se opravdao. Prezentiravši usporenu i uvećanu snimku dokazao je da je ipak ubacio 10 kuna. Tada je javno najavio tužbe protiv svih onih koji su pisali o njegovoj “darežljivosti”, te je rekao kako će novac od odštete zbog klevetanja dati Pučkoj kuhinji.

Prema javnom pozivu osoba koja se kandidira za čelno mjesto AZOP-a ne smije biti član političke stranke. U ovom trenutku Zdravko Vukić to nije, iako nije sasvim jasno kojeg datuma se iščlanio iz HDZ-a.

Naime, na početku političke karijere bio je član HSLS-a. Zatim je bio u HDSS-u, te Hrvatskoj stranci prava Ante Starčević. Kada je imenovan za pomoćnika ministra učlanio se u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Ispisnicu iz HDZ-a, kako neslužbeno doznaje portal Telegram.hr, zatražio kada se odlučio prijaviti na javni poziv za pomoćnika ministra. Službeni odgovor o točnim datumima njegovog ulaska i izlaska iz HDZ-a nisu dobili.

Iz Vukićeve imovinske kartice proizlazi da je članstvo u HDZ-u odjavio tek u prosincu 2019. godine. Na javni poziv raspisan u svibnju 2019. javio se u lipnju te godine, dakle mjesec dana od raspisivanja. Iz ovih podataka nije sasvim jasno kada je gospodin Vukić prestao biti član HDZ-a. Doduše, promjenu članstva u političkoj stranci dužan je prijaviti u tekućoj godini, u njegovom slučaju to je 2019.

Vukić je bio potpredsjednik Hrvatskog saveza mladeških udruga. Spominje i svoje članstvo u Stožeru Civilne zaštite RH u koji ga je imenovala Vlada, Povjerenstvu za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja 2. svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja, Savjetu za mlade Vlade RH, te Komisiji za sportsku infrastrukturu Hrvatskog nogometnog saveza. Na sve te funkcije imenovala ga je Vlada.

Zdravko Vukić u svim svojim životopisima ističe kako je autor tri knjige. U pitanju je serijal o Borni Vitezu, koji, kako objašnjavaju književni kritičari, djeluje u najtajnijoj hrvatskoj tajnoj službi znanoj samo malom broju ljudi, Odjelu kralja Tomislava u Uredu za nacionalni sigurnost. Agent Borna Vitez, popularno prozvan hrvatski James Bond, onesposobljava one čija velika mržnja prema Hrvatskoj i Hrvatima traje iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata.

Telegram je Vladi RH i samom gospodinu Vukiću poslao službeni upit u kojem smo ih zamolili da objasne prema kojim je kriterijima upravo Zdravko Vukić “istaknuti stručnjak s priznatim profesionalnim ugledom te stručnim znanjem i iskustvom iz područja zaštite osobnih podataka”. Odgovor ni nakon više dana nisu dobili, ali svakako će ga objaviti čim stigne, poručuju iz portala Telegram.hr.

AUTOR: Telegram.hr