15.03.2020., Zagreb - Konferencija za medijie Nacionalnog stozera civilne zastite o korona virusu. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic, ministar zdravstva Vili Beros Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Izvor slike: Poslovni dnevnik

U Hrvatskoj je tako u protekla 24 sata oboljelo 54 ljudi, te je sada ukupan broj zaraženih 1704, rekao je ministar Vili Beroš. Testirano je 18.559, jučer 569, što daje postotak pozitivnih od 9,28. Prosječna dob je 49,9 godina. Imamo porast ženskog spola oboljelih. Od jučer imamo šest preminulih što dokazuje tezu da je ovo smrtonosna bolesti i da moramo spriječiti širenje.

Preminuo je pacijent u Zagrebu, u Rijeci ženska osoba, u Splitu ženska osoba iz Doma za starije te muška osoba iz Doma, i u Dubrovniku dvije osobe. Svi su imali kronične bolesti. Na respiratoru su 34 bolesnika. Oporavljenih i otpuštenih imamo 298, što je 15 više u odnosu na jučer, a oporavljenih kod kuće je 117, ukupno 415 oporavljenih. U bolnicama je 357, jedan više u odnosu na jučer. Kod kuće su 932 bolesnika.

Ministar Beroš osvrnuo se na broj zaraženih i broj umrlih diljem Europe. Naveo je da Španjolska i Italija imaju najveću stopu smrtnosti. Hrvatska ima 1,82 posto smrtnost.

– To pokazuje da naš sustav nije preopterećen. Trend povećanja broja zaraženih i dalje je prisutan u Njemačkoj, Nizozermskoj, Belgiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Silazni trend je u Sloveniji.

Ministar se osvrnuo i na digitalnog asistenta Andriju rekavši kako je između ostalog cilj i osvještavanje mladih, a koji će djelovati edukativno te putem određenih instrukcija provoditi asistirana samoanaliza.

– Da vidimo koji simptomi jesu, a koji nisu prisutni. Ovisno o nalazu, Andrija će preporučiti što učiniti i kome se javiti. Vrlo personalizirana informacija. Građani će putem Andrije moći dostaviti i podatke dežurnim epidemiolozima. Taj kanal ne može zamijeniti mjere Stožera – rekao je ministar zdravstva.

Na novinarsku konstataciju da je ovaj broj umrlih najveći dosad, obratio se šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Dogodio nam se proboj virusa u splitski dom za starije, s velikim brojem oboljelih i morali smo reagirati vrlo brzo i snažno. Razmišljali smo jesu li propisane mjere dovoljne, pa smo donijeli i neke nove. Sve je rađeno u trenutku događaja u Splitu. Sada su u tijeku korekcije i modifikacije mjera. Većina mjera, osim da se zaposlenici dijele u grupe po sedam dana, to se provodi osim tamo gdje to nije moguće. Moramo precizno saznati koliko domova može prijeći na takav način rada, do tada je ta mjera preporuka.

Ministar Beroš ponovno je morao odgovarati na pitanje o manjim plaćama, kao i na “usmeni savjet da se prekovremeni pretvaraju u slobodne dane”.

– Da bi konačno riješili to pitanje donio sam odluku koja je potpisana 2. travnja, koja  u stavku 4. opisuje određivanje slobodnih dana umjesto uvećanja plaća. Pročitat ću tu uputu. Mogućnost odobravanja slobodnog dana radniku umjesto plaće za prekovremeni rad regulirano je kolektivnim ugovorom. Propisano je da poslodavac obavezno mora svakom radniku platiti prekovremeni rad. Ako radnik to želi, poslodavac će dati slobodan dan na njegov pisani zahtjev. Bez zahtjeva radnika to je nemoguće. Mislim da je to jasno napisano i molim sve ravnatelje ustanova da se drže upute.

Na pitanje o nedostatku opreme i nekorištenju maski u domovima Beroš je rekao:

– Koliko je nama poznato Stožer je distribuirao opremu na teren. Koristi li se ona, to je teško reći jer nismo bili u kontroli. Nakon ovog vašeg pitanja ćemo tu inforamciju preko inspekcije i terenskih službi doznati. Ako zaštitne opreme nedostaje, dodatno će se distribuirati. Mislim da nema nedostatka, ali to ćemo provjeriti na terenu.

Govoreći o skrbi o ljudima koji su kod kuće, a pozitivni su, te ih odbijaju laboratoriji, Beroš je kazao.

– Ljudi koji su na kućnom liječenju, kliničari su im odredili gdje će se liječiti. Imaju blage simptome ili ih nemaju. Ako ne trebaju neku hitnu pretragu, moraju ostati kod kuće. Ako im je potrebno, mogu to iskomunicirati sa svojim liječnikom ili kliničarom. Svi pozitivni su u bazi podataka.

Dodano je da je Ministarstvo socijalne skrbi dobilo interventnim putem zaštitnu opremu koja je poslana domovima. U nedjelju je iz Kine stiglo 60 tona, oko 13 šlepera ili 9600 kutija opreme, koja je jučer razvezeno prema Slavoniji, Dalmaciji, Istri i Zagrebu te se danas distribuira u sve ustanove kao i staračke domove te sve objekte socijalne skrbi. Svi će imati dovoljno opreme, rekli su iz Stožera, pozvavši sve da opremu i koriste.