Izvor slike: Slobodna Dalmacija

Izvor slike: Slobodna Dalmacija

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj imamo 15 novooboljelih, što znači da su od početka epidemije potvrđeno 2062 slučaja zaraze.

Dosad je izliječeno 1288 pacijenata, što znači da je u zadnja 24 sata ozdravilo 56 osoba.

Od jučer su preminule četiri osobe pa je ukupno umrlo 67 osoba. Jedna osoba preminula je u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, a tri su osobe umrle u KBC-u Split.

Dosad je obavljeno ukupno 34.476 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 14.181 osoba.

Na pitanje je li zdravstveni sustav ugrožen nakon vijesti da imamo nove oboljele zdravstvene djelatnike u KBC-u Split ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže da je situacija pod kontrolom.

Kakve će biti preporuke za škole?

– Ne volim govoriti nešto unaprijed jer mogu nešto pogriješiti. Danas je bio sastanak HZJZ-a i Ministarstva obrazovanja na kojem su tražene neke promjene koje se sad analiziraju i usuglašavaju – rekao je Capak.

– Duboko sam uvjeren da je osnivači i ministarstva nabaviti zaštitnu opremu za djelatnike kad su vrtići u pitanju. Djeca jasno neće nositi zaštitnu opremu niti oni mogu držati socijalnu distancu – izjavio je Capak.

Novinari su došli do informacije da jednoj cvjećarnici na zagrebačkoj tržnici na Trešnjevci nije bilo dopušteno raditi, a postavljeno je i pitanje zašto stožer nije dopustio ukidanje e-propusnica između Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba.

– Što se tiče dućana koji su na tržnici, kad su u pitanju cvjećarnice, nema razloga da ne rade ako poštuju sve preporuke. Što se tiče e-propusnica, mi smo donijeli tu izmjeni u rekli smo da ćemo početkom posljednje faze opuštanja razmotriti taj sustav. Nema neke potrebe da se bilo što mijenja. Što se tiče Zagrebačke županije i Grada Zagreba oni funkcioniraju kao jedna cjelina. A ako bismo tim putem krenuli, do 11. svibnja bismo ukinuli sve propusnice – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Koliko je komplicirano bilo odrediti preporuke za crkvu? Tko će to nadzirati?

– Mi ne propisujemo nadzor, mi dajemo preporuke. Ako je potrebno, onaj tko provodi djelatnost ili aktivnost će osigurati nadzor. Što se tiče crkvi, tu nema nekakvog kretanja, ljudi sjede na određenom mjestu. Treba postojati socijalna distanca, a one aktivnosti koje dovode do kontakta već su preinačene – izjavio je Capak.

AUTOR: Jutarnji list