Izvor slike: Tportal

Nakon Ivice Račana, Zorana Milanovića i Davora Bernardića, četvrti predsjednik SDP-a je pravnik iz Pule, saborski zastupnik Peđa Grbin.

Sa 65 posto naspram 35, Grbin je premoćno pobijedio krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, s kojim se borio u 2. krugu. U novom vodstvu koje je izabrano, većina je onih koji su na izborima stali uz izabranog predsjednika stranke. 

Novi lider SDP-a Peđa Grbin bio je gost RTL-a Danas. Kako će reformirati stranku, što poručuje šefu države i kakvu poruku upućuje predsjedniku Vlade i HDZ-a, otkrio je Adrianu De Vrgni u prvom televizijskom intervjuu nakon sinoćnje pobjede.

“Biti predsjednik SDP-a je velika čast. Od prethodnika ću pokušati uzeti stvari koje smatram da su kod njih bile najbolje. Od Račana smirenost, od Milanovića izravnost, od Bernardića upornost. Nadam se da ću na tim temeljima graditi novi SDP”, kaže Grbin.

Kaže da je potpuno jasno da smo se u Hrvatskoj zaokupili stvarima koje su pomalo trivijalne.

“Ispod radara prolazi činjenica da Vlada u planu nije predvidjela novi ovršni zakon. Nitko ne govori da se ne donosi razvojna strategija. Govorit ćemo o takvim stvarima. O ekonomskim problemima u vrijeme Covida međuostalim”, tvrdi novi predsjednik SDP-a.

Na pitanje koja mu je, kao predsjedniku SDP-a, poruka predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, Grbin odgovara:

“Poruka je jednostavna. Počni raditi svoj posao. Ako to ne bude radio, zato postoji oporba. Da ukazuje na propuste i koja će pokazati kako su se stvari mogle bolje napraviti”, jasno će i dodaje:

“Ja ne vidim drugi način da dobijemo povjerenje birača osim radom i da se bavimo onim što je problem i da nudimo rješenje. Gospodarstvo, korupcija… Mi, ako želimo provesti borbu protiv korupcije, moramo se početi baciti prevencijom”, poručuje šef SDP-a.

Potom se osvrnuo na aferu Klub, ali i kritike koje mu je uputio predsjednik Zoran Milanović. Na pitanje jesu li se čuli, je li stigla čestitka, Grbin podgovara:

“Privatne razgovore s drugima do sada nisam iznosio u javnosti, pa neću ni sada. Milanović ima pravo izraziti kritike”, kaže i nastavlja:

“Iz onoga što imam prilike vidjeti u medijima – dvije su činjenice jasne. Ono što je u istragama postaje odmah javno. I da postoje sumnje da oni koji su iz Državnog odvjetništva, da su upetljani u ovaj slučaj. Informacije kontinuirano cure, to je dovelo do toga da g. Kovačević, kako čitam u medijima, prije dobije informaciju da će biti uhićenja. To se ne smije događati”, poručuje.

Grbin kaže da je uvjeren da postoji volja i želja za promjenama.

“Ako se ovo društvo ne počne mijenjati, onda nam bolje ne može biti. Ja sam i u kampanji za izbore u SDP-u tvrdio da prvo moramo promijeniti sebe u SDP-u, a da onda možemo mijenjati Hrvatsku. U HDZ-u nema volje za promjenama”, ističe.

Na pitanje, da su izbori uskoro, bi li podržali Milanovića, Grbin odgovara:

“Da su izbori uskoro, prvo bi na tijelima razgovarali, vidjeli tko bio mogao biti najbolji i onda ga podržali. Bjanko podrške nema”, jasno će.

Na pitanje jesu li sada okončani sukobi u SDP-u, Grbin kaže:

“Gotovo 22 godine sam član SDP-a. Od toga, za sukobe znam barem 21. Meni je toga dosta. Te sukobe ne želim. To su bile uvelike personalni sukobi. Nama treba sukob mišljenja. SDP je postao stranka lišena sadržaja, to želim promijeniti. Ja kritike želim i očekujem. Jedino s kritikama možeš promijeniti stav ako ideš ukrivo”, kazao je na kraju Peđa Grbin.

AUTOR: RTL